fbpx

Oriunde am călători în această lume, întotdeauna ne vom întoarce la casa părintească și la gusturile din copilăriile noastre. Indiferent de câte locuri am vedea sau mâncăruri am gusta, nimic nu se va compara cu ACASĂ. Dacă ceva este de neînlocuit, acela este gustul preparatelor tradiționale românești, pentru că România este ACASĂ, și mereu ne va aștepta cu o masă caldă.  

Cu siguranță există un preparat preferat de voi și nu vorbim de cele extravagante sau cu origini din alte continente, ci strict de gustul plăcintei bunicii, sarmalelor din ziua Crăciunului și drobului de miel din duminica Paștelui. Acestea sunt câteva dintre preparatele tradiționale românești, care niciodată nu vor dezamăgi prin gustul lor.  

Este de admirat cum fiecare regiune din România își are propriile mâncăruri, care mai de care mai delicioase și bogate. Astfel vom începe o călătorie prin bucătăriile Maramureșului, Munteniei, Olteniei și Transilvaniei, pentru a descoperi cu ce preparate gustoase am fi întâmpinați.  

Maramureș 

Un loc de cinste în România este reprezentat de zona Maramureșului, care bucură fiecare turist prin peisajele, tradițiile și portul popular. Aici vă veți simți cu adevărat români. Însă preparatele culinare sunt fără egal. Dacă veți ajunge în casa unui maramureșan, fiți siguri că vă veți bucura de un ospăț tradițional. Platoul cu răcituri va trezi pofta oricărui vizitator, acesta conținând: tobă, cârnați de casă, brânză telemea, caltaboș și nelipsita ceapă. La mesele de prânz veți gusta din gulaș, ciorbă de legume, supă de pui, tochitură cu mămăligă care este cea mai dorită și apreciată în rândul turiștilor. Ce este de admirat este că totul este bio, astfel că legumele, găinile, animalele…toate sunt crescute de către localnici. Regiunea mai este recunoscută pentru mâncărurile la ceaun, pregătite la foc cu lemn de brad.  

Oltenia 

În această zonă oamenii trăiesc prin tradiție, obiceiuri,  crezând cu sfințenie în Dumnezeu și regulile creștine. Ajunși în regiunea Olteniei, veți fi întâmpinați de persoane prietenoase, iubitoare și dornice să vă răsfețe. Și cum mai bine decât cu ajutorul celor mai bune mâncăruri?! Pentru că știți cum se spune, DRAGOSTEA TRECE PRIN STOMAC. Cu siguranță veți gusta din ciorba de praz verde, cu turtă caldă din mălai și tocăniță de pui. La desert vă veți încânta papilele gustative cu papanași aromați cu dulceață de vișine, mure sau căpșuni. Pentru cei ce preferați preparatele fără carne și ajungeți în zonele Olteniei în luna lui martie, încercați supa de urzici sau ștevie verde. Pe lângă faptul că sunt foarte bune la gust, au un conținut de nutrienți foarte ridicat, un adevărat beneficiu pentru organism.  

Transilvania 

Un singur lucru este cert și anume că în Transilvania oamenii nu se joacă de-a bucătarii. Aici mâncarea tradițională a ajuns la un alt nivel, recunoscută dincolo de hotare. Se spune că se mănâncă mult și gras, însă adevărul este acela că se mănâncă bine și gustos, proaspăt și sănătos. Pe masă veți găsi ciorbă de pui cu tarhon, ciorbă de fasole, tocăniță ardelenească de porc, balmoșul de la stână făcut din cas dulce de oaie, lapte, unt și mălai; varză a la Cluj, bulz ardelenesc și multe altele. Cu desăvârșire bucătăria din Transilvania este un amestec unic de preparate vechi românești.  

Muntenia  

Mâncarea din zona Munteniei a căpătat diferite influențe de-a lungul timpului, gustul fiind din ce în ce mai bun. Se diferențiază prin ingeniozitate și delicatețe, preparatele fiind de o aromă incomparabilă. De lăudat sunt ciorba de burtă și cea din carne de văcuță, sarmalele cu mămăligă, mititeii, fripturile pe grătar și desertul din plăcintele cu fructe și papanași. Nimeni nu poate să se abțină de la gustul lor, iar pentru cei ce țineți diete, într-un astfel de loc veți renunta la orice regim. 

Vizitând toate aceste locuri va veți bucura atât de mâncare, cât și de peisaje și oameni, tradiții și obiceiuri. Nimic nu este mai frumos decât pământul românesc, și înainte de a ne interesa de cultura altor țări, haideți să o cunoaștem mai întâi pe-a noastră.   

Încercați să profitați de toate oportunitățile culinare cu care va întâlniți, cu siguranță nu veți regreta. România este prea frumoasă pentru a nu fi apreciată la adevăratul nivel. Și dacă nu v-a convins până acum, sigur o va face prin mâncarea sa tradițională.  


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.