fbpx

Puține persoane ştiu ca, atât varza murata, cât si zeama sau moare, cum i se mai spune prin diferite parți ale tarii, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni si vindeca diferite boli. Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varza murata revitalizează organismul si-l tonifica.

S-a dovedit ca varza este o sursa excelenta de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Sucul de varza cruda s-a dovedit ca reprezinta un tratament eficient pentru ulcerul peptic, iar varza murata reprezinta o alta sursa de vitamina U. Varza murata este bogata in vitamina C, mai bogata chiar decât varza cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortificarea sistemului imunitar al organismului. Varza murata este singurul aliment de natura vegetala in care se găsește vitamina B12 din belșug,  cea care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos si împiedica pierderile de memorie. Tot zeama de varză contine si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.

In compoziția de la zeama de varza se regăsesc o parte din vitaminele si antioxidanții prezenți in varza proaspătă, dar si microelemente, săruri minerale, fermenți si enzime apărute datorita procesului de fermentație. Astfel, varza murata dar si zeama de varza contin vitamina U, vitamina anti-ulceroasa, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murata si zeama se recomanda in tratarea bolilor ulceroase. Pentru ca stimulează arderea grăsimilor si normalizează apetitul, varza si zeama de varza murata se recomanda, cruda, si in curele de slăbire.

Moarea reglează si stabilizează tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomanda zilnic, un pahar de moare de varza. Câteva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rând, ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipației în caz ca te confrunți cu asa ceva. Deși nu este prea plăcută la vedere si nici gustul nu e foarte atrăgător, consumata regulat, zeama de varza are efect detoxificat asupra organismului, ajutând la eliminarea toxinelor.

Ținând cont de compoziția bogata în vitamine și minerale, o cura cu zeama de varza, mai ales în sezonul rece, când organismul este predispus mai ales, infecțiilor respiratorii, atât de răspândite, contribuie la vitaminizarea organismului și la întărirea sistemului imunitar.

Ca sa faci zeama de varza mai plăcuta, măcar ca aspect, când o pui la murat, adaugă-i si o varza roșie sau doua, trei bucatele de sfecla roșie.

Construirea Marelui Zid Chinezesc a fost posibila si datorita verzei murate, un aliment de baza în hrana sclavilor. Medicii chinezi recomandau ca muncitorii sa fie hrăniți zilnic cu varza pusa la murat, împreuna cu mărar, leuștean, semințe de chimen si fructe de ienupar, dar si cu putin orez si soia. In urma cu o mie de ani, din China reteta a fost preluata de popoarele din Rusia, care aveau experiență in domeniu, punând la murat ierburi sălbatice. Mai simandicoși, europenii au ramas catva timp in expectativa, jenati mai ales de mirosul muraturii, dar au capitulat in cele din urma, apreciind-o la justa valoare. Un căpitan al flotei britanice, pe numele sau James Cook, a introdus varza murata in meniul marinarilor de cursa lunga, salvandu-i astfel de avitaminoza.

Iata câteva boli care se tratează cu ajutorul moarei:

Litiaza biliara, gastrita cu aciditate scăzuta, giardioza.

Timp de 2-3 săptămâni se beau cate 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masa. Apoi, daca pietrele sunt mici (mai mici decat un graunte de porumb), dupa consultarea cu medicul specialist, puteti sa folosiți metoda bunicilor. Se amesteca un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat si suc de la 4 lamai. Cu 24 de ore înainte de procedura nu se mănâncă nimic. Începând de dimineața, se beau cate 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca dureri, de aceea trebuie folosita o compresa calda in zona ficatului, pe toata durata curățării, sau o pastila de No-Spa. Timp de 4-5 ore, organismul răspunde cu diaree, in timpul acesta, colecistul se curata de pietre. Dupa procedura, timp de 2 saptamani, se bea ceai din musetel si fenicul. Doua linguri cu semințe de fenicul râșnite se fierb 10 minute intr-un litru de apa, se adaugă 2 linguri cu flori de mușețel, se acopera cu capac si se trag de pe foc. Dupa 25 de minute se strecoară, iar peste plante se mai toarna un litru de apa si se aduce pana la punctul de fierbere. Dupa răcire, se strecoară si se amesteca tot lichidul obtinut. Se bea in timpul zilei in loc de apa.

Hemoroizi. Se beau cate 100 ml de moare încălzita, de 3 ori pe zi, înainte de masa. Atunci când hemoroizii se asociază cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mănâncă zilnic salata de varza proaspăta sau murata.

Avitaminoza si astenie. Se amesteca câte un pahar de moare si suc de roșii, se adaugă 150 ml de apa plata, o lingura de miere de albine si o lingura de suc de lămâie. Se bea câte un pahar de 1-2 ori pe zi, intre mese, pana la îmbunatățirea situației.

Răgușeala, dureri uscate in piept. Se amesteca parti egale de moare si apa plata. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi. Persoanelor cu astm bronșitic li se recomanda consumarea zilnica a salatelor din varza murata, ceapa si usturoi.

Febra. Daca un copil mic are temperatura ridicata, se aplica pe tălpile lui cate 2 linguri de varza murata tăiata mărunt, iar peste varza se pune cațe o punguța de polietilena. Se încalță șosetele deasupra sau se pansează cu bandaj si se lasă 25-30 minute, după care se pune varza murata proaspăta.

Răni, arsuri, lovituri și inflamații. Locurile afectate se pansează cu terci din varza murata (obținut prin zdrobire), pus intre 2 straturi de tifon, care se schimba de 2-3 ori pe zi. Daca apare o senzație de arsura insuportabila, varza se amesteca cu putina apa fiarta si răcită.

Acnee. Zilnic se aplica pe zonele afectate frunze de varza murata. Compresa se tine 25 de minute, apoi se spală pielea cu apa rece. Cura durează 1,5-2 luni.

Dureri de cap. Pot fi diminuate cu varza murata învelită în tifon. Se aplica in zonele de după pavilionul urechilor si pe tâmple, apoi capul se leagă cu un prosop. Daca durerile sunt dese si insuportabile, se beau si câte 100 ml de moare, de trei ori pe zi.

Paradontoza. De 6-8 ori pe zi se mesteca bine câte 3-4 linguri de varza murata tăiata mărunt, iar intre procedurile de mestecat se clătește gura cu moare încălzita.

Pirozis (arsuri la stomac). Înainte de fiecare masa se mănâncă câte 2-3 linguri de varza murata tăiata mărunt.

Diabet. De 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masa, se bea câte 1/3 pahar de moare, diluata cu apa, in proporție de 1:1, timp de 21 de zile. Dupa 7 zile de pauza, cura se repeta, pana la îmbunatățirea situației.

Constipație. 1. Se dizolva 2 lingurițe de sare grunjoasa in 250 ml de moare si se bea dimineața pe nemâncate. Dupa necesitate, se repeta procedeul si a doua zi, tot dimineață. 2. Un pahar de moare (250 ml) se amesteca cu o linguriță de drojdie sau 4 g de crusin si se bea încălzit, dimineața, pe nemâncate.

Diaree. Se recomanda consumarea amestecului din părți egale de suc de rosii proaspăt stors si moare de varza.

Afecțiuni hepatice. Se bea amestecul din rețeta precedenta, cate 100 ml, de trei ori pe zi, intre mese, timp de 6-8 luni. Unele afecțiuni ale ficatului, rinichilor si aparatului locomotor se agravează datorita intoxicării organismului cu toxine, eliminate de bacteriile de putrefacție, si cu produse reziduale de fermentație intestinala. Varza murata este un remediu bun pentru dezintoxicarea lor. Bacteriile folositoare care apar in varza murat a in procesul de fermentație restabilesc activitatea vilozităților intestinale, dereglata de disbacterioza. Varza murata favorizează si procesul digestiv la persoanele cu scădere a funcțiilor motrice ale intestinelor.

Cercetătorii spun ca varza murata nu-si pierde calitățile in timpul preparării culinare. Mai mult decât atat, preparata prin fierbere înăbușita, poate fi consumata pentru vindecarea membranei mucoasei intestinale, la bolnavii care nu au voie sa mănânce celuloza. Varza murata îmbunătățește digestia, scoate din organism reziduurile si activează enzimele care neutralizează substanțele cancerigene.


Sursa: stiinta-mister.ro


Like it? Share with your friends!

Forza România
test