Exploatarea bauxitei în zona minieră Roșia de Bihor a favorizat în anul 1987 interceptarea unui gol subteran care nu avea legături cu suprafața și „funcționa” ca o imensă geodă. Numită „Peştera Farcu”, „Grota Farcu” sau „Peștera cu cristale” aceasta a fost descoperită în anul 1987, când se săpa o galerie a Minei Farcu. „Artificierul a rămas atât de uimit, încât a cimentat intrarea”, a declarat Viorel Lascu, Preşedintele Federaţiei Române de Speologie.
Ce l-a uimit pe om au fost cristalele din peşteră. „E vestită pentru aceste cristale, care ajung şi la un metru înălţime. Sunt transparente, de forme geometrice mai puţin întâlnite”, a mai precizat Lascu. Aceste cristale fac ca Peştera Farcu să fie unică în România. Ulterior, însă, localnicii din zonă au reuşit să intre în ea şi au furat toate cristalele la care au ajuns. „S-a întâmplat exact ce se întâmplă când se răstoarnă un TIR cu portocale”, a menţionat şeful Federaţiei de Speologie. Furtul şi vandalismele sunt confirmate şi de primarul comunei Roşia, Florin Bonca. „Datorită indolenţei, peştera şi-a pierdut 60-70% din frumuseţea pe care natura şi Dumnezeu au pus-o acolo. S-au cărat cu camioanele stalagmite şi stalactite”, a spus Bonca.
Dar, în anul 2012, printr-o inițiativă de lăudat, „Peștera cu Cristale din Mina Farcu” a fost amenajată la standarde europene și deschisă publicului. La acest proiect grandios și-au adus constribuția, pe lângă personalitățile din cadrul administrației locale a comunei Roșia și a Institutului de Speologie „Emil Racoviță” din București și preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice, Moise Iagăr, dar şi custodele din cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Andrei Acs. Această amenajare a îmbogățit itinerariul deja bogat al peșterilor amenajate din județul Bihor, intrând în circuitul turistic național.
Dacă doriți să vă încântați privirea cu asemenea frumuseți minerale, accesul îl puteți avea dinspre orașul Oradea (78km), prin Beiu, Remetea, Cabești și Roșia. În centrul localității, vis-a-vis de Primărie veti vedea un indicator ce vă arată calea spre „Peștera cu Cristale”. Mai sunt aproximativ 5 km pe serpentinele unui drum asfaltat și veți ajunge la intrarea în „Mina Farcu”. Dacă veți veni dinspre Cluj-Napoca (134km), treceți prin localitățile Bratca, Damis și Roșia, iar din centru, virați la stânga. Ca orar de funcționare, peștera se poate vizita între orele 10.00 și 17.00. Dar, pentru siguranța dumneavoastră, mai bine contactați unul din ghizii peșterii, la numerele de telefon: 0749094161; 0761284722.
„Mina Farcu” interceptează nouă goluri subterate care nu au altă legătură cu exteriorul. Două peșteri din cele nouă formează circuitul turistic amenajat al peșterii. Zona Carstică Farcu este situată în partea central – sudică a Munților Pădurea Craiului, în bazinul superior al văii Roșia (afluent al Crișului Negru). Dealul Farcu este un platou carstic situat la aproximativ 400m altitudine. Are numeroase doline de mari dimensiuni și câmpuri de lapiezuri parțial acoperite de sol. „Peștera cu Cristale din Mina Farcu” este cea mai importantă cavitate găsită în acest perimetru. Are dezvoltarea de 251m și denivelarea de 16 m.
La momentul descoperirii, peștera a fost considerată o adevărată bijuterie. Era remarcabilă prin abundența și mărimea cristalelor, dar și a stalactitelor de tip macaroană care ajungeau până la 1,5 – 2 m. Din păcate, la scurt timp de la găsirea ei, peștera a fost devastată de mineri. Amenajarea „Peșterii cu Cristale din Mina Farcu” a însemnat în prima faza consolidarea galeriei de mină și asigurarea unui acces în condiții sigure. S-au instalat în galeria peșterii scări și podețe metalice, pentru un traseu sigur și cât mai agreabil. A fost montată de asemenea instalația electrică care să asigure iluminarea formațiunilor de cristale. Traseul vizitabil însumează circa 200 m de galerie de mină și 100 m de galerie de peșteră. Punctul forte al acestei peșteri nu este dimensiunea galeriilor, ci frumusețea și unicitatea formațiunilor calcaroase. Traseul turistic se încheie cu un balcon, de unde se poate vedea rezervația speologică. În interiorul cavității artificiale, pe una din galeriile minei a fost amenajat un mic muzeu al mineritului. Puteți găsi aici exponate care atestă metodele de muncă în minele din Apuseni, precum și echipamentul individual al minerilor. În această zonă a minei s-a păstrat instalația de tracțiune a cărucioarelor cu minereu pe planurile înclinate și șinele metalice pe care se transportau aceste cărucioare. Muzeul ne confirmă condiițiile grele în care lucrau minerii în Apuseni.
Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/unica-in-lumea-subterana-pestera-cu-cristale-din-mina-farcu/