fbpx

Una dintre dovezile istoriei culturale, care poartă zi de zi poveștile îndepărtate din secolele trecute, este reprezentată de Casa Memorială Anton Pann. Unde se află și ce ascunde această deosebită construcție culturală? 

Județul Vâlcea se menține în rândul obiectivelor turistice datorită unor repere ce au încântat turiștii de-a lungul vremii. Astfel, Casa Memorială Anton Pann este una dintre punctele atractive majore ale județului Vâlcea. Localizata chiar în centrul orașului Râmnicu Vâlcea, casa construită în stil tradițional găzduiește povestea unui om de mare renume pe teritoriul Țării Românești și anume Anton Pann. 

Anton Pann este cunoscut drept ,,fiul Pepelei cel isteț ca un proverb”, acesta fiind în anii săi dascăl de musichie la școala de lângă Episcopia Râmnicului. Astfel, a ajuns pe teritoriul județului Vâlcea, fiind numit profesor de muzică bisericească în anul 1827. A locuit pentru o vreme în casa ce astăzi a devenit memorială, ca în cele din urmă acesta să se întoarcă la București. 

Cu muzica, toată vârsta, toată viaţa şi toată fapta se împodobeşte şi se înfrumuseţează.

Anton Pann

Casa reprezintă imaginea arhitecturală a timpului trecut din secolul XVIII, aceasta datând încă din perioada anilor 1826-1828. A fost restaurată, iar astăzi ești o deosebită locație de tip muzeu. Aici sunt expuse câteva piese de mobilier precum: divan, bibliotecă, masă și scaune; obiecte decorative din cositor, alamă, alpaca și de asemenea sunt prezente câteva portrete ale unor personalități care au avut legături cu scriitorul Anton Pann. Totodată, într-o încăpere din incinta casei este amenajată o zonă în stil transilvănean. Sunt expuse câteva elemente de mobilier pictate în acest stil. Scopul a fost de a evidenția tangența puternică ce a existat între Anton Pann și Transilvania. Ultima încăpere prezintă lucrări muzicale, poezii și povestiri ale scriitorului. 

Fațada casei este una etnografică. Firida este realizată din lemn masiv sculptat, la care sunt așezate câteva flori roșii ce pun în evidență frumusețea locului. Este realizată în stil vechi, tradițional, împrejmuită de delicată grădină verde. Flori, insecte și copaci înconjoară casa, cumva teleportând-o departe de gălăgia orașului aglomerat. 

Știați că această casă a fost construită inițial pe strada principală ce astăzi este denumită Știrbei Vodă? Din cauza noilor proiecte de construcții, casa a fost translatată pe o distanță de aproximativ 40 de metri de pe locul său inițial. Acest lucru se întâmpla în anul 1982, când au început proiectele de reînnoire ale orașului. Pentru că muzeul se afla pe un loc ce se dorea să devină stradă principală de legătură între oraș și o localitate din apropiere, casa a fost astfel mutată fără probleme.  

Astăzi clădirea este declarată monument istoric și poate fi vizitată în orice perioadă a anului. 

De asemenea, mai pot fi vizitate și alte obiective turistice valoroase. În oraș la mare căutare este Muzeul de Ceară, ce are o diversitate de machete realizate manual din ceară. În împrejurimile orașului se află minunata stațiune Călimănești, ce găzduiește imagini absolut impresionante. Parcul Național Cozia și Mănăstirea Cozia sunt în rândul obiectivelor principale ale călătoriilor. În partea de vest se află orașul Horezu, locul natal al ceramicii românești, care reprezintă o parte din patrimoniul țării. Totodată, în această zonă a Olteniei, sunt ctitorite câteva mănăstiri de renume (Cozia, Arnota, Hurezi și Bistrița), unde se află locul de veci al unor domnitori precum: Mircea cel Bătrân, Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.