În spatele versurilor și romanțelor, ne gândim că există și altceva decât pură imaginație, datorită căreia cititorii sunt atrași spre arta literaturii. Dincolo de rânduri se află poveștile și sentimentele retrăite de autori și scriitori, poate la un nivel foarte intens, astfel, punându-și pe hârtie trăirile. La fel se întâmplă și cu al nostru Luceafăr, ce încercat de mai multe emoții, și-a transpus inima pe foi de aur, foi recitite și astăzi de noile generații.
Povestea de dragoste a Veronicăi Micle și Mihai Eminescu
Ce l-a determinat pe Mihai Eminescu să conceapă marele poem al României, recunoscut pentru amploarea versurilor și a emoției transmise? Cu siguranță știți de prezența feminină din viața acestuia, mai exact relația lui cu frumoasa poetă Veronica Micle. Scriitoarea s-a născut la Năsăud, în ziua de 22 aprilie 1850, având ca în viitorul său să devină marea iubire pe cerul Luceafărului Român, Mihai Eminescu. Deși căsătorită și cu doi copii, aceasta nu și-a refuzat șansa de a îl cunoaște pe poet, cei doi întâlnindu-se la Viena în anul 1872. Revenit la Iași ca director la Bibliotecii Centrale, între cei doi sentimentele aveau să crească și cumva să își trăiască povestea de iubire, în ciuda situației Veronicăi.
Îmbătată de florile teiului, de vorbele ademenitoare şi dulci, de tot ce ne înconjoară, acolo pe bancă la Copou, mă credeam lângă tine cea mai fericită femeie.
Veronica Micle
Poeta era căsătorită cu Ștefan Micle, dar care din păcate a murit în ziua de 6 August 1879. Cu această “ocazie” nu foarte fericită, Veronica l-a căutat pe Eminescu, dar niciodată nu și-au întemeiat o familie. Mulți spun că acesta nu ar fi luat în seamă vorbele poetei, deși poeziile sale spun cu totul și cu totul altceva. Noi spunem că a existat iubire, dar totuși ceva nu a mers.
Relația Eminescu-Caragiale-Micle
În povestea celor doi poeți a apărut Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Eminescu. Deși relația lor era una foarte strânsă, Caragiale ar fi profitat de distanțarea dintre cei doi amorezați și astfel ar fi ajuns la o conjunctură amoroasă cu nimeni alta decât Veronica Micle, o conjunctură despre care Eminescu nu ar fi știut nimic. Ajunsă la București aceasta a încercat să își reia relația cu marele poet, ceea ce și reușește, dar ceva s-a întâmplat și anume aflarea adevărului.
Cucerit de vorbele Veronicăi, acesta s-ar fi decis să o ceară în căsătorie, cerând un sincer sfat lui Titu Maiorescu. Însă, lucrurile au luat o întorsătură bruscă, deoarece aparent Maiorescu știa despre relația dintre Micle și Caragiale, despre care nu ezită nicio secundă spre a o mărturisi și poetului. Astfel că, Eminescu avea să afle despre infidelitatea femeii iubite, trădându-l cu cel mai bun prieten. Dezamăgit profund de cele întâmplate, acesta a decis să se îndepărteze de ea și să se retragă în singurătate. Și finalul său a fost unul trist, căci a murit iubind o singură femeie.
Poemul “Luceafărul” prezintă povestea celor trei mari voci ale literaturii române, în care spunem noi, poetul și-ar fi revărsat sufletul. După diagnosticul primit, Eminescu nu mai trăiește decât câteva luni, murind la data de 15 Iunie 1889 în sanatoriul medicului Șuțu, moartea sa fiind una foarte controversată. Pentru Micle vestea a fost una foarte dureroasă, căci aceasta a adus-o în stadiul unei grele depresii. Ajunsă la Mănăstirea Văratec, a murit la foarte puțin timp după trecerea în neființă a poetului. Se spune că s-ar fi sinucis cu arsenic.
Eu îţi voi aduce ca jertfă viaţa mea.
Veronica Micle
Poveștile nu sunt doar despre finaluri fericite și trăite până la adânci bătrâneți, relația dintre Eminescu și Micle fiind dovada vie că unele basme se pot termina și într-un mod tragic. Astăzi îi comemorăm drept cei mai buni poeți ai spațiului românesc, amintirea lor fiind vie printre versurile infinite ale poeziilor lor.