fbpx

7 teatre care-ți taie respirația” este top-ul realizat de televiziunea BBC, bazându-se pe alegerile publicului. Unii au admirat frumusețea clădirilor, alții amintirile legate de aceste comori culturale, toți având în comun dragostea de teatru.

Top-ul a fost realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului din acest an și pe primul loc s-a clasat teatrul Bristol Hippodrome din Marea Britanie. Este un teatru construit în 1912, pe trei nivele, cu o capacitate de 1951 de locuri.

Pe locul doi s-a clasat Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, urmat de Teatrul Olimpico din VicenzaTeatrul Globe din LondraPalatul Gariner din ParisWar Memorial Opera House din San Francisco și Teatrul La Fenice din Veneția.

Care este istoricul teatrului din Iași?

„La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea erau tot mai numeroşi feciorii de boieri ce mergeau să înveţe în Franţa, Germania sau Italia. Acolo făceau cunoştinţă cu teatrul cult aflat la mare cinste. Moda se întinde şi întâiul animator al vieţii artistice şi culturale din Moldova, Gheorghe Asachi, joacă, ajutat de ‘diletanţii’ din familiile Ghica şi Sturza, cea dintâi piesă în limba română, ‘Mirtil şi Hloe’, pastorală într-un act prelucrată după Gessner şi Florian.

După primul spectacol în limba română dat de Gheorghe Asachi în casele boierului Ghica, spectacolele trupelor străine (italiene, franceze, ruseşti) se dădeau în săli special amenajate. Prima dintre acestea a fost cea amenajată în casele din această zonă ale boierului Lascarachi Agachi, zis ‘Talpan’, în 1812, de către italianul Gaetano Magi (N. A. Bogdan – Oraşul Iaşi, ediţia a II-a, 1913).

În 1832 ‘… o altă trupă franţuzească de comedii şi vodeviluri soseşte în Iaşi sub direcţia a doi fraţi Fouraux şi, negăsind sălile de teatru clădite de Magi, preface în teatru casa doctorului Peretz din strada Goliei. Sala de teatru activa sub firma ‘Théâtre de varieté’. Pe scena acestui teatru, în 10 aprilie 1834, Gheorghe Asachi a organizat spectacolul în limba română intitulat ‘Serbarea păstorilor moldoveni’, în care ‘actorii’ erau Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, Matei Millo, Mihail Kogălniceanu, Al. Mavrocordat, N. Docan, Scarlat Vărnav şi alţi fii de boieri.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/teatru-din-romania-doilea-top-ul-bbc-celor-mai-frumoase-teatre-din-lume/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test