Libertatea: Primarul comunei Hoceni, din județul Vaslui, a reușit să găsească cele mai eficiente metode prin care să-i educe pe săteni astfel încât viața lor și a comunității în ansamblu să se schimbe în bine, iar sloganul “o țară ca afară” să nu rămână o simplă lozincă lipsită de sens.
Le-a schimbat percepția despre cum trebuie să locuiască un țăran aflat la 20 de kilometri distanță de cel mai apropiat oraș. I-a învățat să depoziteze selectiv gunoiul în locurile special amenajate, să circule cu căruțele doar pe drumurile agricole special amenajate și chiar să renunțe la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei.
Asta în timp ce administrația locală a investit în drumuri de asfalt, apă, canalizare și unități de învățământ. „Doar așa, îmbunătățind condițiile de viață pentru locuitori, îi putem întoarce acasă pe fiii satului, inclusiv pe cei din diaspora”, crede edilul Vasile Țabără.
Comuna Hoceni poate fi oricând un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitățile din țară. Aici, viața locuitorilor se schimbă în bine de la o zi la alta, în pofida faptului că pe teritoriul comunei, situată în zona săracă a Moldovei și la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oraș, nu există nici măcar o firmă importantă care să producă și să aducă plus valoare.
Chiar și așa, autoritatea locală reușește să realizeze investiții importante, fie cu fonduri de la Uniunea Europeană, fie cu puținii bani din taxele și impozitele locale. Astfel, cei 3.500 de locuitori ai comunei au grădințe și școli moderne în toate cele șase sate, apa curge la robinet în gospodăriile din patru localități, iar în centrul comunei există sală de sport, teatru de vară și un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se găsește nici pe marile stadioane ale echipelor din prima ligă. În plus, tot în zona centrală, primăria a amenajat o clădire în care funcționează Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, dotat cu mașină de pompieri, un buldoexcavator și un utilaj cu care se fac lucrările specifice de deszăpezire pe cei 40 de kilometri de drumuri comunale și sătești.
Citește mai mult: cunoastelumea.ro