Un tunel de 800 de metri, ascuns în munții României, ar putea redeveni atracție turistică.
De aproape 120 de ani dateză unul dintre cele lungi tuneluri din vestul ţării, construit în apropiere de Hunedoara, pe traseul unei vechi linie de cale ferată, scoasă din uz în urmă cu un deceniu. Tunelul părăsit, dar bine conservat, a rămas unul dintre puţinele locuri care amintesc de marile investiţii industriale finanţate de statul austro-ungar.
Cele mai vechi construcţii industriale păstrate în împrejurimile Hunedoarei dateză din secolul XIX-lea, în care statul austro-ungar acordase o importanţă strategică exploatării zăcămintelor de fier din zonă. Puţine locuri mai amintesc însă de marile investiţii realizate în acele vremuri. Unul dintre cele mai neobişnuite dintre ele este tunelul construit în urmă cu aproape 120 de ani, aflat pe traseul uneia dintre cele mai vechi căi ferate din Transilvania.
Linia industrială care lega Hunedoara de furnalul de la Govâjdia şi de minele de fier din zona Ghelariului impresiona prin spectaculozitatea ei şi prin frumuseţea priveliştior din munţi, însă punctul său principal de atracţie a fost tunelul de aproape 800 de metri săpat în munte şi căptuşit cu cărămizi.
Sursa: https://identitatea.ro/tunelul-de-800-de-metri-ascuns-in-muntii-romaniei/