fbpx

Pentru că este situat aproape de București, orașul Giurgiu a fost pentru noi o opțiune bună pentru a petrece o zi frumoasă de primavară. Acesta mi se pare anotimpul cel mai potrivit pentru a vizita acest oraș, fiind perioada în care la munte se topesc zăpezile, iar marea înca nu-ți oferă toate avantajele ei. Este și perioada când acest drum nu este tranzitat de cei ce merg la ski în Bansko sau la plajele bulgarești și când malurile Dunării sunt curate și liniștite.

Chiar daca ne-am mai oprit la o masa pescareasca pe faleza Dunarii a orasului Giurgiu si cand ne-am intors din drumurile noastre din Bulgaria, Turcia si Grecia, am ajuns aici si in mod special pentru a ne relaxa pe malurile batranului fluviu si pentru a vizita principalele obiective turistice ale orasului: Muzeul Judetean Teohari Antonescu cu exponatele sale unice, vechiul Turn cu Ceas, un fost minaret de geamie, o biserica pictata de Gheorghe Tattarescu si una transformata din geamie in biserica crestina.

MUZEUL JUDETEAN “TEOHARI ANTONESCU” din Giurgiu poarta numele unui arheolog si istoric roman si este gazduit de o cladire monument istoric, fosta Prefectura ridicata la sfarsitul anilor 1800.

Linia Dunarii si bogatia solului a incurajat populatiile agricole sa se stabileasca aici, motiv pentru care, la muzeele oraselor de langa Dunare, Calarasi, Braila, Galati, Drobeta am gasit cele mai frumoase exponate preistorice. La muzeul din Giurgiu m-a impresionat Vasul “Cu Indragostiti”, un vas vechi de peste 4000 de ani. Acesta este unic in lume prin forma sa, avand pe fundul sau doi indragostiti. Am mai apreciat apoi un vas zoomorf cu cap de rata, un vas cu forma de om si mai multe vase cu frumoase modele specifice culturii Gumelnita.

Impresionante au fost si dimensiunile dintilor de mamut, o colectie de briciuri din epoca fierului, pecetele originale de pe tratatele de alianta intre Mircea cel Batran si regele ungar, trepte de urcat in sa, pusti si sabii lucrate cu pietre pretioase.

Citeste mai mult: https://identitatea.ro/orasul-giurgiu/

 


Like it? Share with your friends!

Forza România
test