fbpx

Pe parcursul îndelungatei sale istorii, România s-a remarcat prin numeroşi oameni de ştiinţă care au reuşit să inventeze produse, tehnologii sau medicamente care au contribuit la dezvoltarea lumii.

Dacă în prezent ţara noastră este recunoscută pe plan internaţional mai mult pentru numeroşii săi programatori de valoare care au ajuns să lucreze inclusiv pentru companii de renume precum Microsoft sau Google, în trecut România s-a evidenţiat prin personalităţi precum Henri Coandă, Anghel Saligny sau Nicolae Păunescu.

În cadrul acestui articol ne propunem să-ţi facem cunoştinţă cu câţiva dintre cei mai mari inventatori români, care într-un fel sau altul s-au remarcat prin inovaţiile aduse în domeniul lor de specialitate.

Unele dintre aceste inovaţii sunt folosite şi în prezent, în timp ce altele au reprezentat fundamentul pentru alte descoperiri.

7. Petrache Poenaru – stiloul

În primii ani de şcoala generală am învăţat să scriem cu stiloul, acel instrument pe care personal l-am considerat întotdeauna mai lent decât banalul, dar şi mai puţin elegantul, pix. Nici prin cap nu-mi trecea la vremea respectivă că “vinovat” pentru cerneala care care se prelingea frecvent pe stilou şi ajungea pe mâinile mele este un român pe nume Petrache Poenaru.

Născut în 1799, Poenaru a fost un inginer şi matematician care s-a preocupat de organizarea învăţământului naţional, însă este recunoscut în întreaga lume pentru tocul cu rezervor pe care l-a inventat. Numele oficial al dispozitivului care ulterior avea să fie cunoscut drept stilou este “plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre”, care în limba română s-ar traduce prin “stilou portabil fără sfârşit alimentat cu cerneală”.

Prin prisma funcţiilor pe care le-a deţinut de-a lungul timpului, Poenaru a devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Tudor Vladimirescu, conducătorul revoluţiei din 1821.

Inedit: Petrache Poenaru a fost primul român care a călătorit cu trenul. S-a întâmplat în Anglia, între localităţile Liverpool şi Manchester.

6. Anastase Dragomir – scaunul catapultor

Istoria a consemnat numeroase situaţii în care, în timpul unui război, pilotul unui avion miliar se catapultează pentru a avea şanse să scape cu viaţă după un bombardament al rivalilor. Acest lucru este posibil şi datorită inventatorului român Anastase Dragomir, care a creat nu mai puţin de trei versiuni ale unui scaunul ejectabil în situaţii de urgenţă.
În 1930, la vârsta de numai 34 de ani, Dragomir brevetează la Paris împreună cu un alt inventator roman, Tănase Dobrescu, un dispozitiv numit “cabină catapultabilă”.

20 de ani mai târziu, Dragomir îşi îmbunătăţeşte dispozitivul şi inventează “celula paraşutată”, care avea ca avantaj un sistem de glisare a cabinelor în sus sau în jos. În 1959 apare şi avionul cu cabine catapultabile, iar sistemul său va fi implementat ulterior pe avioanele militare.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/cei-mai-cunoscuti-cercetatori-si-ingineri/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test