fbpx

Din vârful Cioclovina ni se dezvaluie cea mai frumoasă imagine panoramică a oraşului Tismana din judeţul Gorj . Privind de acolo în zare, imaginaţia prinde aripi şi începi și te visezi alergând printre alunii turceşti care cresc numai în aceasta zonă, printre nucii şi castanii comestibili, toţi alcătuind rezervaţia Cotul cu Aluni. Dar paşii se pot opri să admire şi Pădurea Tismana–Pocruia, un amestec de fag și castan cu vârsta de peste 130 de ani. Rezervaţia botanică Cioclovina, Cornetul Pocruii şi Izvoarele Izvarnei sunt tot atâtea locuri fermecătoare care stimulează nu numai imaginația ci îmbogăţesc albumul cu amintiri din călătoriile de vacanţă, dacă alegeţi să veniţi în Oltenia.

Nu mai puţin de 14 peşteri întregesc frumuseţea acestui loc cu o istorie bogată, scrisă de nume importante ale neamului romanesc.

În Peştera de la Mănăstirea Tismana, este închisă cu grilaj metalic,a fost ascuns tezaurul Băncii Naţionale Române în timpul celui de-al doilea război mondial. Se află langă mănăstire, pe versantul unde se află şi chilia Sfântului Nicodim, la o altitudine 350 m.

Columnele gigant din Steiul Coziei  găzduiesc şi astăzi cuiburi de şoimi, şoimii de aici fiind folosiţi în vechime ca şoimi de vânătoare. Piatra tăiată sau piatra lui Iorgovan  este un străvechi megalit „clasic”, cu trei funcţii practice: indică pasul Cerna – Jiu, deci trecerea spre Retezat, direcţia nord şi delimitarea a două zone de relief distincte: zona montană şi dealurile Podişului Getic. Megalitul este legat şi de legenda lui Iovan Iorgovan. El ar fi fost tăiat în două de paloşul acestuia, ca probă de încercare a tăriei metalului, înainte de a tăia capetele balaurului.

Columna Furniei (Mama) este cel mai valoros simulacru megalitic. După istoricul Nicolae Densuşianu, interesanta figură arhaică prelucrată primitiv în stâncă, o reprezintă pe zeiţa mamă Bendis, a geto-dacilor. La gura peşterii de aici, spre Eroni sunt câteva columne calcaroase, greu accesibile care mai ascund câteva guri strâmte de peşteri.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/tismana-tara-castanilor/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test