La 24 octombrie 1863, a încetat din viaţă poetul Andrei Mureşanu, autorul imnului “Un răsunet”, cunoscut ulterior sub numele “Deşteaptă-te, române”, care devine marşul revoluţionarilor români din Transilvania (1848), iar după 1989 – imnul de stat al României (n. 16 noiembrie 1816).
Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, la Bistriţa. A fost un poet şi revoluţionar român din Transilvania.
Născut în familia unui mic întreprinzător, a studiat filozofia şi teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Braşov, începând cu 1838.
A început să publice poezie în revista Foaie pentru minte, inimă şi literatură. S-a numărat între conducătorii Revoluţiei din 1848, ca membru în delegaţia Braşovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848.
Poemul său Un răsunet, scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior Deşteaptă-te, române!, a devenit imn revoluţionar – fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”.
În 1990, Deşteaptă-te, române! a devenit imnul de stat al României. După Revoluţia de la 1848 Mureşanu a muncit ca traducător la Sibiu şi a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică şi de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Braşov.
Citeste mai mult: https://identitatea.ro/teologul-care-a-creat-imnul-romaniei/