fbpx

Cu siguranță cei mai mulți cunosc cu desăvârșire numele de Constantin Brâncuși, drept unul dintre cei mai mari sculptori ai vremurilor. Acesta a reușit să își lase amprenta peste generații întregi și asta datorită unui talent deosebit, pe care și l-a înzestrat încă de la vârste fragede. Se spune că fiecare artist dă naștere operelor sale din emoție pură. Astfel, care este povestea din spatele operelor lui Constantin Brâncuși și care sunt cele mai reprezentative României?

Sculptorul român s-a născut la data de 19 Februarie 1876, în Hobița, și de-a lungul timpului a creat adevărate opere de arte, sculptate într-un mod elegant și rafinat. Acesta a avut un foarte mare impact asupra limbajului și viziunii artei plastice din lumea contemporană a sculpturii. Sculpturile sale au fost etalate în mari muzee ale lumii, în Franța și San Francisco, acolo unde a primit laudele și meritele a mari nume din acest frumos domeniu al artei. Una dintre cele mai recunoscute piese ale sale este ,,Domnișoara Pogany”, care înfățișează chipul abstract al unei femei. Ochii sunt mari, iar fața este sprijinită pe mâinile alungite.

Simplitatea este partea esenţială a lucrurilor complicate…

Constatin Brâncuși

Constatin Brâncuși a dat naștere unor monumente etalate în aer liber, în cinstea soldaților căzuți pe frontul de luptă. Acestea se află expuse într-un oraș din Județul Gorj, ce s-a remarcat prin sculpturile autentice ale lui Brâncuși, vizitat anual de sute de turiști doritori să afle povestea lor. Totuși, istoria monumentelor nu este cunoscută în întregime de către călători, chiar dacă în adânc este o frumoasă și totuși, tragică, poveste. În Târgu-Jiu pot fi admirate cele trei creații ale sculptorului și anume: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului.

Care este poveste acestor trei frumoase monumente?

Așa cum s-a afirmat, toate cele trei creații sunt în cinstea soldaților căzuți pe fronturile de luptă. Constantin Brâncuși a creat o poveste a soldatului, care pornește către război, viața lui luând sfârșit în fața focurilor de armă. Astfel, Masa Tăcerii reprezintă momentul familiei, seara dinaintea plecării, când cu toții mănâncă în liniște, așteptând clipa dureroasă a despărțirii. Poarta Sărutului este martora iubirii nesfărșite a soldatului cu o presupusă iubită, cuplu a cărui poveste se încheie odată cu plecarea pe front, în fața locului întâlnirii celor doi. Sfârșitul este marcat de Coloana Infinitului, ce nu reprezintă decât calea spre Rai a soldatului mort pe front. Prin aceste trei monumente, sculptorul a înfățișat episodul tragic al soldatului român, ce s-a jertfit pentru poporul românesc.

Constantin Brâncuși a lăsat României un frumos tezaur format din opere de artă, sculptate cu propriile mâini, prin talentul său absolut deosebit. Rămâne veșnic amintit întregilor generații prin prezența acestor minunate creații. A fost recunoscut si apreciat de oameni din întreaga lume, ce s-au minunat de felul în care și-a realizat creațiile. S-a stins din viață în anul 1957, în ziua de 16 Martie.

Știai că….?
Deși a fost unul dintre cei mai recunoscuți sculptori și apreciat de profesorii francezi, odată ajuns la Paris, Constatin Brâncuși a trebuit să lucreze într-un restaurant pentru a își câștiga existența. Morala: orice pas, indiferent de felul lui, te va conduce către…știm noi, fericirea absolută.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.