fbpx

În vechime, pe când Marea Neagră era una singură cu lacurile Razelm şi Sinoe, o fortăreaţă străjuia malul înalt din nordul Dobrogei. Cetatea Enisala este singura fortăreaţă medievală rămasă în picioare de pe teritoriul Dobrogei.

Cetatea Enisala a fost întemeiată în secolele 13-14 de negustorii genovezi din Imperiul Bizantin. Ei deţineau la acea vreme monopolul navigaţiei la Marea Neagră, iar fortăreaţa avea rol de supraveghere a drumurilor de apă şi de uscat. Pe acea vreme, lacul Razelm era un golf al Mării Negre.

Cetatea se găseşte la 2 kilometri de satul Enisala din judeţul Tulcea, imediat după Babadag. Este ridicată pe deal calcaros care domină zona lacurilor Razelm şi Babadag, panorama fiind deosebit de frumoasă. La poalele sale era cândva un sat, identificat acum în punctul Palanca, unde trăiau localnicii, creştini.

Cum ajungi la Enisala

Drumul de acces este foarte bun, bine asfaltat, din şoseaua Constanţa – Tulcea (E87 Tulcea-Babadag), desprinzându-se DJ 223A-Enisala. Ca să ajungi la cetate poţi înainta cu maşina până la barieră. Maşinile se lasă într-o parcare în spic, adiacentă drumului, amenajată lângă două grupuri sanitare noi, curate şi funcţionale, care sunt alimentate cu apă provenită dintr-un puţ forat de medie adâncime. După un scurt urcuş este punctul de informare-vizitare de unde se cumpără bilete de intrare şi suveniruri.

Read more: https://identitatea.ro/cetatea-medievala-a-dobrogei/

Like it? Share with your friends!

Forza România
test