fbpx

În anul 1930 avea să se nască unul dintre oamenii valoroși ai României și poate chiar unicul în domeniul filmului românesc. În ziua de 13 aprilie apărea într-o familie de aromâni emblema cinematografiei românești, omul care s-a afirmat prin talent, înțelepciune și bunătate. Acesta este Sergiu Nicolaescu, regizorul, actorul și scenaristul ce va rămâne veșnic viu prin toate creațiile sale cinematografice ale României. 

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, însă, la vârsta de cinci ani a plecat împreună cu familia sa la Timișoara. Nu și-a descoperit talentul pentru arta cinematografică încă din copilărie, abia după terminarea studiilor având tangențe pentru prima dată cu un studio cinematografic. Studiile și le-a încheiat la Universitatea Politehnica București în calitate de inginer mecanic. După susținerea examenului și-a început viața de artist. A lucrat pentru început la Buftea, urmând să ajungă în cadrul Studioului cinematografic Alexandru Sahia. Acesta era specializat pe filme documentare și jurnale de știri. Sergiu Nicolaescu era un om descris de curiozitate, foarte inteligent și mereu dornic să învețe cât mai multe lucruri. În tot timpul petrecut în studii și-a desprins învățăturile necesare pe care le-a demonstrat în filmele ce avea să le realizeze. 

Viața personală 

Cel mai mare regret al regizorului a fost neputința de a avea copii. Deși căsătorit de trei ori, din nicio relație nu a rezultat un copil. Totuși, acesta mărturisea în interviuri că în ciuda acestui fapt trist, singurii săi copii sunt filmele realizate, fiind singura lui moștenire și care îi vor purta numele de-a lungul anilor ce aveau să urmeze. A fost căsătorit cu Mariana Nicolaescu, dar relația nu a durat decât mai puțin de două luni. A avut o relație și cu Dana Nicolaescu, cu care s-a căsătorit în anul 2005 și care i-a fost alături și în momentul decesului. 

Marea iubire şi cea mai stabilă mi-a fost meseria.

Sergiu Nicolaescu

A debutat în lumea cinematografică ca regizor datorită scurtmetrajului Intitulat ,,Scoicile nu au vorbit niciodată”. Acest eveniment avea loc în anul 1959. La Cannes s-a bucurat de un succes internațional, prin intermediul scurtmetrajului cu numele de ,,Memoria Trandafirului”. A participant la Moscova cu primul său film de lung metraj ,,Dacii”, ce a reprezentat debutul dintre acesta și Titus Popovici, scenaristul acelor vremuri. În anul 1972 era propus la Oscar cu filmul Mihai Viteazul ca cel mai bun film străin. Primul său personaj a fost parte din filmul polițist ,,Cu mâinile curate”, în care actorul interpreta rolul lui Miclovan. Comedia ce a răsunat în tendințele filmelor românești de amuzament a fost ,,Nea Mărin miliardar”, un film ce a avut ca actor principal pe veritabilul Amza Pellea. A devenit cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. S-a remarcat prin reinterpretarea cărții ,,Ciuleandra” pe care a transformat-o într-o capodoperă cinematografică despre care criticul Grid Modorcea afirma: ,,Cred că Ciuleandra este singurul nostru film psihologic, de calibru camlipetrescian, asociind remarcabil, la nivelul subconștientului, jocul ,,Ciuleandra” cu ,,Jocul Ielelor”. Ultimul film din perioada comunistă a fost Mircea, în care și actorul a jucat interpretând rolul lui Mircea cel Bătrân. Realizările sale sunt nenumărate, însă, acestea sunt o parte din cele mai remarcabile. 

Când filmez nu mai există boli sau supărări.

Sergiu Nicolaescu

Căderea în abis 

Moartea lui Sergiu Nicolaescu a fost o adevărată tragedie în rândul filmului românesc. Suferind de mai multe afecțiuni, acestea i-au pus capăt vieții regizorului în data de 3 Ianuarie 2013, când acesta avea vârsta de 82 de ani. A scris în testamentul săi să fie înmormântat conform datinilor creștinești. Lângă el se afla ultima sa soție, Dana Nicolaescu, care s-a ocupat în întregime de moartea acestuia. 

Eu o să plec, dar nu o să mor niciodată!

Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu este unica emblemă a filmului românesc, omul ce a făcut artă în cinematografie și care trăiește veșnic printre zecime de scenarii realizate în cursul e 82 de ani. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.