fbpx

Creasta Oslea este o locație foarte bună pentru toți cei care doresc o tură hibernală de o zi în zona valea Jiului.

Parcurgerea integrală, sub formă de circuit presupune cunoștințe medii/avansati la schi de tură dar și folosirea echipamentului tehnic precum colțari/piolet.

Creasta Oslea este sub-unitate a munților Vâlcan, fiind amplasată în capătul vestic al acestora. Este despărțită de munții Piule – Iorgovanul (Retezatul Mic) de râul Jiul de Vest. Această creastă de calcar se intersectează în capătul ei, in pasul Jiu – Cerna atât cu munții Cernei cât și cu munții Godeanu.

Geologic vorbind, în zona centrală, între vârful Oslea și vârful coada Oslei masivul este format dintr-un strat de calcare, gros de 200 -300m. Această rocă este cea care dă aspectul de creastă alpină, îngustă, asemămătoare cu creasta Pietrei Craiului.

De ținut cont că până în anul 1918, această creastă facea parte din linia de graniță dintre Imperiul Austro Ungaria și România. Momentan este doar limita dintre județele Gorj și Hunedoara.

Traseu propus: zona Câmpușel- pârâul Ursului – Culmea Ursu – vârful coada Oslei – vârful Știrbu – vârful Oslea – vârful Peștișanu – coborâre spre zona pasului Jiu-Cerna – DN 66 A, în amonte de cabana Câmpușel.

  • Distanță: 15 km;
  • Diferență de nivel: + 1100m/ – 1100m.

Durată traseu: 7-8 ore, în funcție de scopul turei (traseu integral/parțial), starea zăpezii, număr participanți și nivel tehnic al acestora.

Sursa: https://identitatea.ro/schi-pe-creasta-oslea-muntii-valcan/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test