fbpx

Din timpuri străvechi, s-a observat efectul benefic al expunerii la aerosolii de sare din saline. Țara noastră are pe teritoriul său unele dintre cele mai mari saline naturale, adevărate centre terapeutice naturale pentru o multitudine de boli și afecțiuni ale căilor respiratorii. Metoda terapeutică din aceste saline se bazează pe efectul sinergic al câtorva factori, precum acțiunea benefică a aerosolilor uscați de sare, conjugată cu încărcătura microbiană diminuată și amplificată de lipsa alergenilor din acest mediu.

Una dintre cele mai moderne, și deosebite, este salina Turda, având chiar și locuri de joacă, terenuri de minigolf, bowling, chiar și plimba cu barca.

O altă salină cunoscută este situată în Prahova- Slănic, cea mai mare din Europa, cu terenuri de tenis, volei și minifotbal, un loc ideal atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, făcând astfel mai plăcută șederea în timpul tratatamentelor.

După niște teste, aerul de aici se pare că este cel mai curat, pur de pe constinent. În județul Harghita, cu mii de vizitatori anual, salina Praid este ideală pentru întreaga familie, interiorul său fiind amenajat cu o bază de agrement, și chiar și o biserică, găsim aici.

Dacă sunteți în județul Bacău nu trebuie să ratați și salina Târgul Ocna, recomandată atât părinților cât și copiilor, având un ștrand, dar și un lac cu o cascadă cu apă sărată, evident.

La 44 metri adâncime se ascunde și salina Cacica, săpată manual, din județul Suceava, faimoasă pentru Sala de dans, Grota Piticilor și cristale de sare.

Salina Praid din comuna Praid, județul Harghita

Situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, multi dintre ei lucrand acum in salina.

Cu o forma eliptica, zacamântul are diametre de 1,2-1,4 km si o adancime de 2.700 metri, cu rezerve de aproape 500 de ani, o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei.

In inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte iar in fata ochilor apare un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adancime.

Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.

Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai sustine programe de gimnastica si respiratie alese pentru fiecare boala in parte.

Bine de stiut: Temperatura, in orice anotimp al anului, in salina este de 16 grade Celsius.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/saline-din-romania/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test