fbpx

Cartea Recordurilor (Guinness World Records) are o istorie de mai bine de jumătate de secol. Ideea de a publica o astfel de carte i-a venit în 1951 irlandezului sir Hugh Beaver.

Astăzi, o nouă ediţie a Carţii Recordurilor apare în fiecare an, cu recordurile aduse la zi. Ea conţine o colecţie recunoscută internaţional de recorduri mondiale, cuprinzând între coperţile sale atât performanţe umane cât şi fenomene extreme ale lumii naturale. Cartea în sine deţine un record mondial: cea mai vândută serie de carte care deţine drepturi de autori. Cartea Recordurilor este astăzi, după Biblie, cea mai cunoscută carte din lume.

Deşi Cartea Recordurilor are o istorie de aproape 60 de ani, prezenţa României în paginile ei este mult mai recentă. România a intrat prima dată în Cartea Recordurilor în 1986 şi a adunat de atunci până astăzi aproape 40 de recorduri. O cincime dintre aceste recorduri româneşti au fost stabilite în ultimul an.

Mai jos aveţi lista esenţializată a principalelor recorduri româneşti din Guinness World Records.

1. Sportivi români și arta din România care au intrat in faimoasa enciclopedie:

Iolanda Balaş – a rămas neînvinsă timp de 10 ani la săritura în înălţime, timp în care a obţinut 142 de victorii consecutive;

Mihaela Melinte – cea mai lungă aruncare a ciocanului;Lia Manoliu – longevitate olimpică;

Ghiţă Mureşan – cel mai înalt jucător din NBA;

Helmuth Duckadam – a apărat consecutiv patru penalty-uri în finală Cupei Campionilor Europeni din 1986;

Constantina Diţă – cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton din istorie. La Jocurile Olimpice de Vară din 2008 a câştigat proba de maraton la vârsta de 38 de ani. Antrenorul ei, Valeriu Tomescu, avea doar 32 de ani şi deţine recordul pentru cel mai tânăr antrenor al unei campioane olimpice de maraton;

Nadia Comăneci – cele mai multe note de 10 obţinute la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obţinute în 1976, la Montreal. Înainte de 1976 nimeni nu obţinuse nota 10 la un eveniment olimpic. În plus, ziua de 18 iulie (18 iulie 1976 este ziua în care Nadia a obţinut, la 14 ani, primul punctaj de 10 din istoria Jocurilor Olimpice) a fost declarată „Ziua Recordurilor Mondiale”.

2. Cel mai lung poem de dragoste: „Luceafărul” lui Mihai Eminescu, cu cele 98 de strofe ale sale.

3. Cei mai mulţi participanţi la o horă tradiţională: 13.828 de olteni din oraşul Slatina au întins cea mai mare horă cu ocazia sărbătorii naţionale a Unirii şi totodată zilele municipiului

4. Cea mai lungă scrisoare adresată lui Moş Crăciun: a fost scrisă de elevii braşoveni în decembrie 2008 pe o rolă de hârtie măsurând 413,8 metri lungime şi 37 metri lăţime. 2110 elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani şi-au aşternut pe hârtie cererile către Moş Crăciun.

5. Cei mai mulţi Moşi Crăciun care dăruiesc: au participat 3.939 de moşi care au dăruit dulciuri timp de 30 de minute, în Bucureşti, în data de 21 decembrie 2008.

Αποτέλεσμα εικόνας για guinness world records


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/recorduri-mondiale-romani-cartea-recordurilor/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test