fbpx

Cine spune că dragostea la prima vedere nu există, cu siguranță nu cunoaște povestea de iubire dintre Regele Mihai și Regina Ana. Aceasta a durat aproape 70 de ani și a luat sfârșit în momentul în care moartea i-a despărțit, în anul 2015, când Regina s-a mutat la cele veșnice, fiind urmată de Rege un an mai târziu.

Povestea lor de dragoste începe în anul 1947, la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată. Regina Ana l-a observat pe tânărul Mihai într-o unifromă militară, salutându-l plină de emoții cu un gest de soldat, ce a stânjenit-o apoi pe aceasta. Însă regele a fost fascinat de simplitatea și naturalețea reginei, dar și de caracterul ludic al gestului făcut de aceasta.

„Am văzut-o pe Regina Elena, pe ducesa de Aosta, pe sora ei şi pe mama, iar de vorbă cu ele, în picioare, era un tânăr în uniformă, Regele Mihai al României… Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele, ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat“

Regina Ana

O săptămână mai târziu, Regele Mihai îi va cere mâna tinerei și vor clădi una dintre cele mai frumoase povești de iubire din istoria României. Nunta lor a avut loc la Atena în 1948, din cauza contextului politic din țara noastră, datorită invitației regilor Greciei Pavlov și Frederica.

În următorii ani, regele în vârstă de doar 26 de ani, va învăța cum se trăiește viața departe de protocolul regal. Astfel, Regina Ana l-a dus pentru prima oară la cinema, l-a plimbat cu taxiul contra cost sau l-a învățat să aștepte la coadă pentru a plăti ceea ce intenționează să achiziționeze.

Întâlnirea dintre cei doi s-a produs într-un moment dificil pentru tânărul rege, care la cumpăna dintre anii 1947-1948 a fost nevoit să abdice și să predea puterea țării lui Gheorghe Gheorghiu Dej, schimând forma de guvernământ de la monarhie la republică, dar și regimul de la democrație la comunism. Regele Mihai a fost exilat, Regina Ana venind pentru prima oară în România abia în 1992.

Cei doi au împreună cinci fiice: Principesa Margareta, Principesa Elena, Principesa Maria, Principesa Irina și Principesa Sofia.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.