fbpx

Dacă mașinile au devenit mijlocul principal de călătorie și toate vacanțele noastre se rezumă în mare parte la ele, fie la avioane, atunci este timpul să parcurgem un traseu prin inima Maramureșului cu trenul, și nu cu orice fel de tren, ci cu MOCĂNIȚA.

Renumitul oraș din județul Maramureș, numit Vișeu de Sus, este o locație de admirat în rândul turiștilor, atât pentru peisajele naturale, dar și pentru piesa sa monumentală, mai exact Mocănița.

Mocănița este un tren cu abur, ultimul din Europa și printre puținele din lume, spun documentarele. În anul 2013 a fost declarată Obiectivul Turistic al Anului, datorită popularității sale în rândul turiștilor. Aceasta parcurge un traseu de 60 de km prin pădurile Maramureșului, dar turiștii se pot bucura de doar 22 de km din călătorie. Excursia durează aproximativ 6-7 ore, dus-întors, trenul pornind din stația Vișeu de Sus, ultima oprire fiind la Paltin.

Ce este atractiv la o astfel de călătorie?

Putem spune că drumul parcurs cu Mocănița este precum o trecere înapoi în timp, departe de orașe aglomerate, gălăgie și oameni. Aici totul este doar despre natură și minunile ei. Peisajul este cu desăvârșire de nedescris, parcă desprins din basmele populare. Pădurile virgine, râurile cu apă rece, păsările, fumul ce se sparge printre razele de lumină, verdele codrului și sunetul trenului…toate dau naștere unei atmosfere de vis. Este o filă de poveste călătoria cu Mocănița, una cu adevărat impresionantă. Dacă ceva merită cu adevărat văzut în România, acela este un drum parcurs cu Mocănița.

Totul se simte pe propria piele. Vă veți îmbăta retina cu imagini spectaculoase, mirosul cu aroma naturii și veți simți aerul rece și proaspăt cum vă lovește pielea. Trenul cu abur din Maramureș nu dispune de cele mai bune condiții, deoarece datează încă din anul 1932, atunci când a fost construită calea ferată în scop forestier. Inițial Mocănița era principalul punct de transport al lemnelor, însă prin anul 2000 aceasta a devenit și reper turistic. Trenul dispune de vagoane complet acoperite, recomandate pentru iarnă, dar și de vagoane fără geamuri, perfecte pentru călătoriile din vară. Nu se deplasează decât cu maxim 30km/h, astfel având timp să ne putem delecta cu imaginile pitorești.

În stația Vișeu de Sus există un muzeu care prezintă istoria Mocăniței. Veți găsi de asemenea și un muzeu în aer liber cu diferite locomotive. Opririle de-a lungul călătoriei au loc în diverse puncte de reper turistice, unde de asemenea vă puteți bucura de priveliști minunate. Mocănița străbate văi, poduri, trece prin câteva sate mici, unde casele tradiționale vă vor impresiona cu siguranță. De asemenea calea ferată este construită de-a lungul râului, ce vă va capta privirea. Sunetul trenului se va auzi cu ecou printre stâncile înalte și părțile de drum înguste. Este cu adevărat o experiență deosebită călătoria cu Mocănița.

Trebuie să știți că rezervările se realizează cu câteva zile în urmă, iar în funcție de anotimp, este necesar să vă pregătiți haine corespunzătoare, în special cei ce doriți să călătoriți iarna. Nu ratați o asemenea experiență, deoarece Mocănița este cu desăvârșire o perlă turistică în România.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.