Primul ulei de floarea-soarelui certificat bio, reusita 100% romaneasca a unor tineri pasionati de agricultura


Dupa ce au renuntat la job-uri dupa care altii tanjesc, patru tineri pasionati de agricultura bio si-au dat mana, cat si priceperea, pentru a realiza un proiect 100% romanesc, dedicat uleiurilor fara chimicale presate la rece. Chiar daca inceputurile nu au fost usoare, cei patru au reusit sa certifice ecologic, pentru prima data, uleiul de floarea-soarelui, realizat in judetul Calarasi, sub marca „Bioloi”.

In prezent, produsele lor se regasesc in mai multe magazine de specialitate din Cluj, Iasi si Bucuresti. Pentru a afla mai multe detalii despre cum a inceput acest proiect am discutat cu Oana Irimescu, reprezentantul si producatorul „Bioloi”.

„Suntem 4 prieteni apropiati, am lucrat cu totii, multi ani in corporatii, iar la un moment dat (in momente diferite unii de ceilalti) am spus stop. Satisfactia propriei munci a devenit umbrita de stres si nu a mai facut sens sa continuam. Eu si sotul meu am devenit parinti, iar cand baietelul nostru Tudor avea 2 ani, am gasit dintr-o intamplare fericita terenul de la Mariuta. Cand am aflat de la primarie ca nu fusese cultivat (din registrele lor minim 15 ani inainte sa fie al nostru, dar probabil nu a fost cultivat niciodata), am luat-o ca pe un semn ca trebuie sa facem agricultura bio. Astfel, avem cultivate 5,5 ha in Calarasi, satul Mariuta, si inca o mica suprafata arendata in Ilfov, si ea certificata ecologic”, a povestit, pentru StiriAgricole.ro, Oana Irimescu.

Nostalgici dupa gusturile si aromele din copilarie, initiatorii proiectului „Bioloi” au decis sa caute un soi de floarea soarelui traditional romanesc, pe care l-au gasit la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea. A urmat apoi, procesul deloc usor de certificare ecologica.

„In 2016 am lucrat CERES si in 2017 suntem certificati de SRAC. Procesul este de durata si deloc simplu, insa convingerea noastra este ca merita parcurs. Din pacate, in Romania clientul final nu este foarte bine informat inca. S-a abuzat mult de termenul „bio” fara acoperire reala, se foloseste mult „100% natural”, „fara conservanti”, „fara e-uri”, etc insa foarte putini stiu sa recunoasca marca oficiala a unui produs testat. Etichetele produselor certificate oficial au un dreptunghi verde cu o frunza alba in mijloc, insotit de un cod al certificarii, de numele producatorului si provenienta ingredientelor. O eticheta care nu contine aceste semne este doar o declaratie a producatorului care poate fi de buna credinta, sau nu. Un produs certificat vine cu o garantie – aceea ca planta/ingredientele din care este facut nu contin produsi chimici daunatori organismului. Si asta atesta un laborator de analize, care nu este in Romania”, ne-a mai spus Oana Irimescu.

Agricultura ecologica ramane o provocare pentru cei care doresc sa realizeze culturi nestropite cu chimicale, avand in vedere ca productia obtinuta la hectar este mult mai mica decat cea realizata in conditii conventionale.

„Agricultura ecologica este diferita de cea conventionala prin absenta etapelor de stopire cu pesticide, ierbicide, insecticide, fungicide, stimulatori de crestere, etc. Anumite procese chimice sunt inlocuite de procese mecanice realizate cu utilaje. Celelalte dispar de tot. Noi am fost norocosi pe partea de daunatori si datoram asta solului cu proprietati deosebite dar si soiurilor de samanta romaneasca de foarte buna calitate. Am reusit sa le crestem doar cu apa si soare. Ce trebuie stiut este ca desi poate parea mai ieftin sa produci eco pentru ca nu exista costuri cu produsii chimici de stropire, o cultura ecologica va fi mai saraca decat una ajutata. Recolta la hectar este mult mai mica decat la o cultura conventionala. Ce este important de stiut pentru clientul final este ca de-a lungul cresterii, planta inmagazineaza mare parte din substantele chimice cu care a fost stropita, substante care vor fi regasite si in produsul final in proportie foarte mare”, spune administratorul firmei.

In ceea ce priveste procesul de obtinere a uleiul de floarea-soarelui, dupa recoltarea semintelor, acestea sunt stoarse mecanic, la o temperatura care nu depaseste niciodata 40 de grade Celsius.

„O data recoltate semintele sunt ambalate si transportate catre procesatorul cu care lucram. Acolo semintele sunt stoarse mecanic, o singura data, la sub 40 de grade. Presa la care stoarcem este si ea certificata eco si nu intra in contact cu produse de agricultura conventionala. De stiut este ca presarea mecanica a semintelor produce frictiune intre ele, care la randul ei produce caldura. Cu cat temperatura este lasata sa ajunga mai sus, cu atat proprietatile nutritive ale uleiului sunt mai afectate. De aceea, in procesul nostru de stoarcere nu sunt depasite niciodata 38-40 de grade. O data stors, uleiul este lasat o perioada la decantat si imbuteliat. Nu rafinam, nu dezodorizam. Produsul obtinut astfel este 100% curat, si se diferentiaza net de altele prin culoarea, textura si gustul intense”, ne-a explicat Oana Irimescu.

Mai mult decat atat, gama de uleiuri „Bioloi” se va mari curand cu doua noi produse: ulei eco de canepa si ulei eco de armurariu. Ambele certificate si presate la rece, o singura data (extravirgine). „De asemenea, anul acesta avem disponibile pe langa seminte de canepa si armurariu ecologice si seminte de coriandru ecologic, precum si srot din floarea soarelui ecologic (srotul este produsul rezultat in urma stoarcerii semintelor, folosit in dieta animalelor de ferma)”, spune producatoarea.

Pentru a obtine 500 ml de ulei sunt strivite circa 2,5 kg de seminte de floarea soarelui, crescute organic doar cu apa si soare.

„Bioloi este prezent in Cluj, Iasi si Bucuresti in magazine de specialitate (ne ocupam sa il ducem in inca cateva puncte importante din tara), si online. El poate fi achizitionat bineinteles si direct de la noi. Participam pe cat posibil la targuri de profil (Agenda Bio, V for Verde, Ziua Sanatoasa, evenimente Food Revolution, si mergem foarte mult la ateliere de gatit sanatos adresate copiilor dar si adultilor. Colaboram chiar si cu un restaurant care crede in conceptul de „from farm to table”, ne-a mai spus Oana Irimescu.


Citește mai mult: www.stiriagricole.ro


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Cute
0
Cute
Fail
0
Fail
Geeky
0
Geeky
Lol
0
Lol
Love
0
Love
OMG
0
OMG
Win
0
Win
Wtf
0
Wtf
hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
Yaaas
0
Yaaas
fun fun
0
fun
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format