fbpx

Într-un volum extraordinar, denumit ”Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914), publicate în 1918 de Posta Bela. Valorificarea unui inventar uitat”, coordonat de Doina Biro, este detaliată o poveste incredibilă și puțin cunoscută la Alba Iulia.

Este vorba despre povestea unei descoperiri arheologice întâmplătoare, cauzată de prăbușirea unor coloane peste pardoseala din interiorul Catedrale Romano-Catolice din Alba Iulia, care au dat la iveală o serie de morminte cu un inventar foarte interesant.

În 1918, Posta Bela a scris despre ce s-a descoperit atunci în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Iată un fragment, redat în volumul lansat la Biblioteca Batthyaneum:

”La 16 august 1907 am primit o telegramă de la Excelența Sa Baronul Gyula Forster, prin care m-a informat asupra descoperirii unor morminte în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în catedrala de la Alba Iulia și mi-a încredințat sarcina de a le cerceta, respectiv de la coordona lucrările care s-ar ivi ulterior. Pe baza acesteia, în ziua de 17 a aceleiași luni m-am prezentat la fața locului, unde am descoperit următoarele:

În spațiul catedralei dinspre partea de sud a transeptului care conduce înspre nava sudică, sau mai precis la marginea părții sudice a transeptului s-au găsit numeroase oseminte umane, cu ocazia demontării coloanei care delimita nava principală. Printre acestea patru morminte cu inventar, aflate pe două nivele și anume:

Mormântul nr. 1. Într-unul dintre mormintele nivelului superior s-au găsit o sabie încovoiată, o pereche de pinteni din fier placați cu argint, o pereche de tălpi de încălțăminte, rămășițele unui obiect vestimentar din mătase și fragmente ale unei curele.


Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/povestea-unei-descoperiri-intamplatoare-la-alba-iulia-mormintele-din-pardoseala-catedralei-romano-catolice-gasite-in-1907/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test