fbpx

Unul dintre cele mai remarcabile obiective turistice din România este Castelul Peleș, a cărui istorie este legată de primul rege al țării. Anual locul atrage sute de turiști veniți din toate colțurile lumii pentru a descoperi atât povestea castelului, cât și împrejurimile care sunt de-a dreptul impresionante. O frumoasă istorisire definește această emblemă culturală și turistică din România, ce în fiecare moment din an, este o de o frumusețe aparte. Care este povestea de la Peleș?

Cum s-a remarcat acest minunat edificiu? Ei bine, una dintre atracțiile lui este arhitectura. Micile detalii din lemn, sculptate și culorile ușor calde, au făcut din acest castel o adevărată operă arhitecturală. Turnurile se înalță zvelte spre cer, odată intrând în castel, sentimentul că ai trăi într-un basm te încearcă profund.

Împrejurimile sune fascinante. Drumul către castel este destul de scurt, parcurs printr-o zonă de pădure, ușor-ușor ajungând la poalele dealului. De aici, se observă cum în vârful lui este așezată o frumoasă construcție, ce strălucește în razele soarelui. Undeva în depărtare, se zărește muntele înzăpezit, ale cărui stânci veghează minunatul castel. Grădinile din jurul edificiului sunt uluitoare, simple și minimaliste, parcă desprinse din cele mai frumoase povești. În orice anotimp, locul este impresionant. Înconjurat de păduri dese, castelul este un monument cultural și istoric, ce își încântă fiecare călător ce îi calcă teritoriul.

Povestea de la Peleș începe pe când Regele Carol I, primul rege al țării, se plimba pe lângă comuna Podul Neagului, căutând o locație deosebită pentru a își ridica o casă de vacanță. Însă, seara s-a lăsat și nefericitul eveniment a fost ca trăsura regelui să aibă niște defecțiuni. Forțat de situația critică, a înnoptat la o casă, ce pe acele vremuri avea rolul de a primi călători și de a îi găzdui. Totuși, evenimentul nu a fost unul chiar nefericit, pentru că în urma lui, Regele Carol I s-a hotărât să își construiască o casă chiar în acea zonă. Pe când se plimba, a fost impresionat de frumusețea locului și de împrejurimile deosebite. Aerul rece de munte, natura bogată, liniștea văilor, toate l-au determinat să aleagă Podul Neagului pentru casa sa. Noaptea l-a fascinat de-a dreptul, iar astfel, a doua zi a poruncit ca localitatea să ia numele de Sinaia de astăzi. În perioada 1873-1874, avea să înceapă construcția castelului. Regele nu s-a ales doar cu o casă, ci cu un deosebit castel, ce astăzi este printre cele mai apreciate și atractive din România.

Castelul este un muzeu deschis tuturor călătorilor, ce sunt dornici să descopere câte ceva din vremea acelor ani. Expozițiile sunt despre opere de artă: tablouri, picturi, obiecte, cum de altfel, pot fi admirate și încăperile intacte din secolul respectiv. Documente istorice și cărți de valoare pot fi de asemenea admirate de către vizitatori. Cât despre arhitectura castelului, aceasta nu poate fi privită și observată în detaliu într-o singură zi, tocmai din acest motiv, Peleș este castelul ce merită vizitat nu numai odată, ci de fiecare dată când cineva are ocazia.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.