Multe s-au zis și multe s-au povestit, România fiind un popor bogat în legende, care mai de care mai frumoase și interesante, ce întotdeauna au stârnit interesul turiștilor, dar chiar și celor ce trăiesc pe pământul românesc. Din vorbele strămoșilor și zicalele din bătrâni, s-a născut legenda a doi frați, dar nu orice fel de frați, ci povestea Oltului și a Mureșului, cele două râuri nemuritoare ale României.
Râul Olt
Oltul este unul dintre cei mai importanți afluenți ai Dunării și are o lungime de aproximativ 614 km, dintre care 20 de km străbat zonele montane, cu o pantă medie de 25%. Râul izvorăște din munții Hășmașu Mare din Carpații Orientali, de la o altitudine de 1280 m și se varsă în Dunăre, în zona Teleormanului, în localitatea Izlaz. Străbate șapte județe, depresiuni, orașe precum: Râmnicu Vâlcea, Slatina, Sfântu Gheorghe, dar și trecători: Turnu Roșu, Cozia și Tușnad.
Oltul nu este doar un râu, ci un simbol, un martor al celor mai importante evenimente istorice prin care a trecut poporul român.
Geo Bogza
Legendele despre Olt povestesc despre frumusețea acestuia și anume că a fost înzestrat cu cele mai frumoase podoabe. Apa lui este fermecată, toți cei care au stat în Dacia lui Traian au gustat apa rece și curată a râului.
Vine, tată, Oltul mare; Malul stâng de-abia îl zăresc. Las să vie Oltul mare, Că, românii de când trăiesc, Oltul tot la piept ne are Şi-i al nostru şi ne ştie Şi nu bate cu mânie Malul cel basarabesc.
Râul Mureș
Mureșul și-a câștigat locul ca al doilea cel mai mare râu din țară, după Dunăre. Acesta călătorește de-a lungul țării, dar trece de asemenea și prin Ungaria. Lungimea lui este de 803 km, iar dintre aceștia, 761 fac parte din România. Râul Mureș izvorăște din Munții Giurgeu și se varsă în Tisa. Trece prin Depresiunea Giurgeu și Defileul Deda-Toplița și astfel traversează Transilvania. Separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest și Câmpia de Vest și astfel ajunge spre Arad, în cele din urmă în Ungaria, unde se și sfârșește. 22,3 km din acest râu reprezintă granița româno-ungară.
Mureș, Mureș, apă lină, Trece-mă-n țară străină Și-mi fă parte de hodină.
Legenda celor doi frați
Din strămoși se știe de legenda celor doi frați de împărat, pe nume Olt și Mureș. Nu demult în vremuri îndepărtate, că dacă n-ar fi nu s-ar mai povesti, trăia un rege ce avea doi fii frumoși, ce se asemănau ca două picături de apă.Totuși, erau foarte diferiți, căci Oltul era ambițios, orgolios și mereu certăreț, pe când Mureș era liniștit, rezervat și tăcut. Pe cât de mare era frumusețea lor, pe atât de mult se certau și se băteau. Împăratul văzând că fiii săi nu aveau să se cumințească, atunci când au crescut și erau gata de însurătoare, le-a construit câte un turn mare și zvelt, unul la Miază-Zi și unul la Miază-Noapte. Însă, într-o nefericită zi, împăratul e plecat la luptă și nu s-a mai întors. Soția lui supărată și înlăcrimată, și-a chemat băieții și i-a rugat să plece împreună în căutarea tatălui lor. Auzind de cele întâmplate, cei doi s-au împăcat și plecați au fost pe drumul regelui. Însă, nu a durat mult și tinerii din nou au început să se certe și să se bată, căci Oltul voia să meargă spre Miază-Zi, iar Mureș spre Miază-Noapte. Astfel, cei doi s-au despărțit. După mult timp de mers, lui Mureș i s-a făcut dor de fratele lui și s-a întors să îl caute, dar niciodată nu l-a mai găsit. Împărăteasa auzind de cele întâmplate, îndurerată s-a rugat la Dumnezeu ca fiii săi să se găsească și să nu fi murit. Dumnezeu i-a ascultat porunca și i-a tranformat pe băieți în două râuri nemuritoare, care să curgă neîncetat. Astfel, a luat naștere povestea râurilor Olt și Mureș.
Ca în orice legendă există un sâmbure de adevăr, și anume că întotdeauna Oltul a fost agitat, curgând repede la vale, în spume și repezit, pe când râul Mureș rămâne o apă liniștită, ce curge lin spre Tisa.