Peștera Românești a fost locuită de oameni din Epoca de piatră, iar astăzi funcționează ca… sală de concerte!


Fascinanta peșteră Românești se află în munții Poiana Ruscă, în satul Românești (situat în județul Timiș) și are un renume datorat în mare parte concertelor ținute acolo. Motivul pentru care sala creată de către natură în adâncul pâmântului este utilizată pentru organizarea concertelor? Este simplu, are o acustică fenomenală. Mai ceva ca o sală anume concepută pentru concerte!

Nu este o peșteră foarte mare, ci mai degrabă una de dimensiuni mijlocii, la lungimea sa de aproape un kilometru și jumătate. Totuși, peștera Românești este caracterizată de către o deschidere vastă. Această minunată „filarmonică subpământeană” are o intrare înaltă de doi metri și foarte lată – de 9 metri și jumătate, care îngăduie luminii să pătrundă pe o distanță de zeci de metri în tunelul său natural.

Este una dintre acele peșteri din țara noastră ai căror pereți sunt constituiți din brecie tectonică. Când pătrunzi înăuntru, observi că, spre deosebire de alte cavități subpământene, pereții culoarului de intrare sunt colorați în verde, datorită existenței unor alge. Neîndoielnic, prezența algelor verzi este determinată de către lumina care intră prin gura cea largă a peșterii (care deține trei nivele).

Peștera Românești a fost studiată pentru prima oară în cea de-a doua jumătate a secolului XIX. Foarte interesante sunt lucrurile scoase la iveală în urma cercetărilor arheologice efectuate în interiorul său. Pe lângă scheletele de urs de cavernă (Ursus spelaeus) – o specie mult mai robustă decât urșii bruni care viețuiesc astăzi în Carpați, au fost scoase la lumină și obiecte străvechi, pe care arheologii le-au identificat ca aparținând acelor înaintași ai noștri care au pus bazele culturii Tisa, cu mii de ani înaintea erei noastre.

Acolo, în vastele săli subpământene, oamenii acelor vremuri îndepărtate își țineau cerealele (probabil că doar vremelnic, deoarece mediul este destul de umed). Cultura Tisa a înflorit între epoca pietrei și epoca bronzului. Din inventarul găsit la fața locului fac parte vase de ceramică și tot acolo a fost găsită și o veche vatră de foc (expusă actualmente într-un muzeu).

Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/merita-sa-stii-si-sa-vezi-pestera-romanesti-a-fost-locuita-de-oameni-din-epoca-de-piatra-iar-astazi-functioneaza-ca-sala-de-concerte-galerie-foto/


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Cute
0
Cute
Fail
0
Fail
Geeky
0
Geeky
Lol
0
Lol
Love
0
Love
OMG
0
OMG
Win
0
Win
Wtf
0
Wtf
hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
Yaaas
0
Yaaas
fun fun
0
fun
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format