fbpx

Pe latura stângă a Masivului Parâng, în comuna gorjeană Baia de Fier, se află una dintre cele mai fascinante lucrări ale naturii din țara noastră. Legendele locului vorbesc despre minunile petrecute în încăperile sale interioare, scobite în stâncă, sau despre efectele curative asupra unor boli. Peştera Muierilor (sau Muierii, aşa cum este mai cunoscută), un loc magic şi plin de mistere, era speranța fetelor nemăritate și a celor care nu puteau avea copii. Bătrânii vorbesc chiar despre existența unui altar închinat unui zeu al fertilităţii, aflat cândva în incinta peșterii.

Amplasată într-o zonă sălbatică și fiind prevăzută cu mai multe intrări, din care una poate oferi o priveliște superbă asupra câmpiei din sud, iar alta orientată spre pădurile Masivului Parâng, Peștera Muierilor a avut rol de cetate naturală și punct de rezistență pentru locuitorii așezărilor din zonă de-a lungul zbuciumatei lor istorii. Se pare că numele i se trage de la poveștile care amintesc că în vreme de război, când bărbații plecau la luptă iar zona era în pericol de a fi cucerită de dușmani, femeile, alături de copii și bătrâni, se ascundeau în peșteră.

Peştera Muierilor are o lungime de aproape 7 kilometri şi a fost electrificată între anii 1963 şi 1978, fiind prima din România care a beneficiat de acest avantaj. Este amenajată pe 4 niveluri, din care nivelul inferior formează rezervația speologică, împarțită în două sectoare: sectorul de nord, având 1500m și sectorul de sud, având 880m. Una din principalele atracții este „Domul Mic”, având aspectul unei cupole gotice, fiind format prin prezența milenară a calcitei. Alte încăperi interesante sunt „Sala Altarului”, „Valul Altarului”, „Amvonul”, „Candelabrul Mare” sau imaginea „Stâncii Însângerate”, denumită astfel datorită scurgerilor de oxid de fier.

Peştera Muierilor este o adevărată comoară din piatră, în interiorul căreia se regăsesc multe formaţiuni carstice (stalagmite, stalactite şi coloane), formate din picăturile de apă care se preling de pe pereții de piatră. Între miile de peșteri ale Munților Carpați, foarte puține au avut un trecut atât de bogat în evenimente precum are Peștera Muierilor. Primele relatări scrise despre acest loc datează din 1870, când arheologul, scriitorul și politicianul Alexandru Odobescu a menționat-o într-un formular arheologic. Au urmat peste 100 de ani de cercetări, în urma cărora s-au adunat informații de natură științifică și documentară, care confirmă descoperiri arheologice, paleontologice și mineralogice extrem de valoroase.

Peștera Muierii este un obiectiv turistic deosebit, pe care nu trebuie să-l ratați dacă ajungeți în zona Baia de Fier din județul Gorj. Datorită frumuseții și unicității sale, dar si importanței de ordin speologic pe care o are, Peștera Muierilor este din 1955 Rezervație Speologică și Monument de Rezervație Naturală, titluri pe care ce le merită cu prisosință. Cu o istorie de zeci de mii de ani, atestată de dovezile descoperite de specialiști în galerii, Peștera Muierilor poate fi o destinație de weekend reconfortantă și instructivă în același timp, fapt confirmat de prezența tot mai numeroasă a turiștilor, atât români, cât și străini, care vin să vadă această operă a naturii.


Sursa: travel.ro


Like it? Share with your friends!

Forza România
test