fbpx

Sezonul verii a început, încet-încet, tot pământul îmbogățindu-se cu flori care mai de care mai frumoase. Dacă ești un iubitor al plantelor, în special al trandafirilor, nu trebuie să ratezi șansa de a vizita locul din România, în care vei găsi peste 2500 de soiuri. Este un paradis al trandafirilor, care își etalează minunatele petale multicolore. Fiind sezonul lor, turiștii vizitează Rozariul la începutul lunii iunie, atunci când încep să înflorească primii boboci. 

Rozariul este localizat în apropierea Aradului, în localitatea Mândruloc și face parte din Parcul Eutopia Gardens, ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Este un adevărat paradis al trandafirilor, aici regăsind și rădăcini franțuzești, adică acele soiuri pe ale căror petale sunt câte două culori. Ajungând în această bucățică de rai, vă veți încânta privirile cu un amalgam de culori, iar simțurile cu mireasma deosebită a florilor abia înflorite. Recomandat este să vizitați acest loc în perioada lunii iunie, deoarece trandafirii se află în proces de înflorire, perioadă în care proprietarii au organizat “Sărbătoarea Trandafirului.” 

Parcul a fost înființat în urmă cu șapte ani, iar scopul Rozariului a fost acela de a demonstra ce se poate face într-un spațiu verde. Cu siguranță, rezultatul este unul cu totul deosebit. Plimbările de-a lungul aleilor, printre sutele de flori viu colorate, împrospătează orice gând și îndepărtează stresul și neliniștea. Câteva momente petrecute în Rozariu, cu desăvârșire vă vor relaxa pe deplin, și totodată vă vor încânta doar prin simpla prezență a minunatelor flori. Un astfel de loc este construit în mod special pentru aceia ce iubesc trandafirii, fiind locul perfect în care să își petreacă un sfârșit de weekend sau pe care să îl viziteze într-o zi liberă, doar admirând splendoarea trandafirilor. Rozariul este deschis din mai, până în luna septembrie, însă apogeul îl reprezintă perioada 20 mai-22 iunie, când petalele cunosc pentru prima dată razele soarelui. 

Trandafirul este unul dintre cele mai vechi flori ale pământului, legendele despre acesta fiind strâns legate de existența zeilor. Se spune că firul de trandafir a fost creația mai multor forțe, astfel că:  Dyonissos i-a oferit mirosul inconfundabil, Zephyr i-a dat în dar farmecul său deosebit, iar Ares este cel care a presărat pe tulpină spinii, pentru ca trandafirul să se poată apăra de orice rău apărut în cale. Reprezintă floarea iubirii, deși culorile sale au mai multe semnificații: roșul exprimă dragoste, galbenul invidie, iar albul, ce este știut drept culoarea păcii, ei bine, un trandafir cu petale albe exprimă gelozie. Pe lângă acestea, în Rozariu veți întâlni zeci de culori și combinații spectaculoase, unice în România. 

Parcul este împărțit în două zone, astfel că, prima parte este definită de grădini organizate tematic, iar cea de-a doua este bogată în colecții de plante. Atracția principală este soiul franțuzesc, ale cărui petale dețin mai multe culori, și trandafirul urcător, știut sub numele de Eden Rose. Este preferatul multor vizitatori, fiind un adevărat ornament floral, ce înfrumusețează pe deplin orice loc. 

Omul cultivă o mie de trandafiri fără să găsească lucrul pe care îl caută, când de fapt l-ar putea găsi într-un singur trandafir.

Antoine de Saint Exupery

Dacă ajungeți în Arad, iar trandafirii sunt parte din pasiunile voastre, cu siguranță Rozariul va deveni locul preferat pentru a îl vizita. O astfel de locație, mai puțin știută în rândul turiștilor, însă adorată de cei ce iubesc florile, reprezintă un colț de paradis, desprins parcă din basme. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.