fbpx

O gaură imensă, de dimensiuni considerabile, a apărut în Antarctica, iar cercetătorii nu au o explicație pentru acest fenomen.

Craterul gigantic a apărut în Antarctica, având o dimensiune de aproximativ 80.000 de kilometri pătrați, adică aproximativ o treime din suprafața României. Cercetătorii nu-și pot explica formarea și prezența acestei găuri, dar cercetătorul Kent Moore, profesor în campusul Mississauga de la University of Toronto, spune că formațiunea este ”remarcabilă”, fiind asemănătoare cu o gaură pe care o lasă un bolovan aruncat pe un lac ușor înghețat.

Zone cu apă înconjurate de gheață, așa cum e cea descoperită acum, sunt cunoscute ca polinii, dar de obicei se formează în zonele de coastă din Antarctica. Ce e ciudat în această situație e că polinia actuală este la foarte mare distanță de țărm, fiind formată prin alte procese, pe care oamenii de știință nu le înțeleg.

O polinia a mai fost observată în aceeași locație, în anii ’70, spune Moore, care a lucrat cu grupul Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling (SOCCOM), de la Princeton University, în vederea analizei.

 

La acea vreme, uneltele de observație nu erau la fel de bune, așa că gaura a rămas nestudiată. A dispărut din peisaj pentru aproximativ patru decenii, până anul trecut, când a reapărut.

E tentant să dăm vina pe încălzirea globală, care afectează din ce în ce mai multe zone de pe planetă, dar Moore spune că e prematur să luăm în calcul această ipoteză.

Moore și colaboratorii săi lucrează în prezent la o cercetare care să explice mai multe dintre misterele legate de această apariție.

Sursa: https://howandwhy.ro/stiinta/2753-O-gaura-misterioasa-mare-cat-o-treime-din-Romania-a-aparut-in-Antarctica.html


Like it? Share with your friends!

Forza România
test