fbpx

În localitatea Ciucea din județul Cluj se găsește Muzeul Memorial Octavian Goga, acesta cuprinzând circa 24 de hectare. Muzeul include clădirea – castel, Mausoleul Iubirii (închinat soților Octavian și Veturia Goga), casa de pe stâncă, casa albă (utilizată pe vremuri pentru oaspeți), casa Ady Endre și biserica Gălpâia cu mănăstirea. 

Domeniul a fost cumpărat de familia Goga în anul 1920, de la văduva poetului Ady Endre, urmând să le fie casă până la sfârșitul vieții. Deoarece Veturia a trăit mai mult decât Octavian s-a ocupat de toate demersurile pentru a transforma încă din timpul vieții castelul într-un muzeu dedicat operei și biografiei soțului ei. Inaugurat în anul 1967 Muzeul Memorial „Octavian Goga”, a fost donat de către Veturia Goga statului român având o singură condiție, să poată locui acolo până la moarte și domeniul să fie muzeu memorial.

În muzeu se pot vizita mai multe camere precum salonul de primire, sufrageria (în care se păstrează încă tapetul original), camera de lucru, biblioteca (în care sunt aproximativ 6.000 de cărți), salonul de muzică (unde există pianul Veturiei la care au cântat Lipatti și Enescu) și dormitorul.

Despre corpurile anexă se știe că au fost realizate pentru cazarea angajaților, bucătărie sau magazie. Construcția B este cunoscută pentru că aici a locuit Ady Endre (se poate observa o placă memorială care atestă acest lucru). În edificiu a fost amenajată o expoziție cu obiecte din colecția familiei Goga. Un alt corp anexă este denumit casa albă, iar aici erau cazați oaspeții familiei.

Un alt edificiu impresionant din domeniu este casa de pe stâncă, amplasată la înălțime cu scopul de a fi utilizată drept casă de vânătoare sau loc de petreceri.


Citeste mai mult: https://editiadedimineata.ro/descopera-romania-muzeul-memorial-octavian-goga-casa-in-care-a-locuit-si-a-creat-academicianul/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test