fbpx

Capitala țării se remarcă printr-o varietate de monumente istorice și culturale, fiecare având o poveste în spatele numelui. O operă sculptată a autorului Emil Wilhelm Becker își are veacul în București, în Parcul Carol I, operă ce înfățișează un monument istoric de excepție pentru România. Povestea din spatele acestuia nu este una de basm, ci ascunde durerea, suferința unui întreg batalion de luptă, ce s-a jertfit pentru ceea ce astăzi numim: ROMÂNIA. Ne datorăm existența unui soldat brav, unui soldat ce a avut curajul de a lupta până în ultima clipă a vieții lui, un soldat fără de nume, al cărui altar îl regăsim în centrul capitalei.

Cine este soldatul din spatele poveștii?

Povestea monumentului se rezumă la Primul Război Mondial, când România își trimitea armata de soldați să lupte pe fronturi pentru întregirea acesteia. Dacă privim spre trecut, nu vom vedea decât oameni ce și-au dat viața în schimb pentru ceea ce astăzi trăim, și nu vorbim decât despre un singur om, ci despre mii. Astfel, ne datorăm existența soldatului român, care înfățișează pe toți cei ce și-au lăsat sufletele pe frontul de luptă. În cinstea lor, astăzi, ajungem în fața MORMÂNTULUI OSTAȘULUI NECUNOSCUT.

Mormântul ostașului necunoscut

Sculptat de către Emil Wilhelm Becker, această operă a fost inaugurată în anul 1923, când inițial, se afla în fața Palatului Artelor. A devenit în cele din urmă loc național de pelerinaj și de comemorare în cinstea celor 225.000 de soldați, care au murit pe front în Primul Război Mondial. În ziua inaugurării, 17 mai 1923, a fost prezentă Familia Regală, membri ai guvernului și o mulțime de oameni. În mormânt se află un ostaș fără de nume, care a luptat pentru libertatea poporului și a patriei, alături de miile de ostași. Mormântul a fost mutat la Mărășești, pentru a fi construit Monumentul Eroilor. Acesta a fost ridicat de către arhitectul Gheorghe Cantacuzino. La data de 25 noiembrie 2006, a avut loc o ceremonie de strămutare a Mormântului Ostașului Necunoscut la locul lui originar din 1923.

Cum a fost ales Eroul Necunoscut al României?

Așa cum spuneam, în mormânt se află un ostaș anonim, al cărui nume nu este cunoscut, acesta reprezentând cei 225.000 de soldați pierduți pe front. Au fost dezgropati zece ostași români din mai multe zone ale țării, urmând să fie așezați în sicrie de lemn de stejar și aduși la o biserică din Mărășești. A urmat alegerea unei persoane care să hotărască ce soldat va reprezenta batalionul. Astfel, a fost ales un elev pe nume Amilcar Săndulescu, elev de excepție de la Liceul Militar din Craiova. Acesta a fost adus în fața celor zece sicrie. Felul în care a ales soldatul necunoscut este unul foarte emoționant. Elevul a simțit cum cel de-al patrulea loc îl cheamă, moment în care inima i-a tresărit mai tare. A îngenunchiat în fața lui și cu durere a spus: ,,Acesta este tatăl meu. Doamne, Dumnezeul meu, ai în pază pe toți eroii neamului, ai și pe tatăl meu!”. Astăzi Mormântul Ostașului Necunoscut este păzit zi și noapte de către doi soldați ai Gărzii de Onoare, putând fiind vizitat în orice zi.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.