fbpx

Unele dintre cele mai importante exponate din cadrul Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie Constanţa au fost găsite într-un mormânt de incineraţie de epocă romană timpurie. Mormântul a fost descoperit în luna iunie a anului 2016 în timpul cercetărilor arheologice efectuate în zona veche a orașului Constanţa, între Lupa Capitolina și fostul Palat Regal, actualmente Tribunalul Constanţa. Investigaţiile arheologice din această zonă au dus la descoperirea a numeroase vestigii de epocă romană și romano-bizantină databile între secolele I – VI d.Hr.

Mormintele de incineraţie aparţinând epocii romane ce au fost descoperite la Tomis pot fi datate pentru primele două secole ale erei creștine și reprezintă o moștenire a perioadei elenistice, când incineraţia a reprezentat ritul preferat al tomitanilor. Conform tipologiei funerare realizată de V. Barbu, acest mormânt s-ar înscrie în categoria I.2, având groapa ovală și ușor albiată, ofrandele fiind depuse în șanţul de tiraj fără protecţie de ţigle. În această situaţie, oasele calcinate, cărbunii și cenușa sunt adunate sumar, în șanţul de tiraj rămânând pe restul vetrei oase calcinate și uneori chiar obiecte din ofranda incinerării. Această variantă se întâlnește încă din perioada elenistică și continuă în epoca romană mai mult în secolul I și mai rar în secolul al II-lea.

Mormântul descoperit la Constanţa a fost identificat la adâncimea de cca. 3,20 metri faţă de actualul nivel de calcare și a fost amenajat într-o groapă de formă ovală, puţin adâncă, șanţul de tiraj fiind amplasat pe axul median. Mormântul este orientat pe direcţia est-vest și reprezintă până în acest moment cea mai veche intervenţie antropică din perimetrul cercetat. După formă, dimensiuni, inventar și manieră constructivă se încadrează cronologic în primul secol după Hristos, în perioada romană timpurie.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/mormantul-de-epoca-romana-descoperit-la-tomis/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test