Cele mai multe evenimente din istoria țării au adus-o la ceea ce este astăzi, un popor frumos cu un trecut glorios și plin de victorii. Până și înfrângerile au avut scopul lor, în viață fiind necesar să acceptăm și partea negativă a lucrurilor. Unul dintre cele mai valoroase, dar și misteriose episoade din trecutul țării este reprezentat de Bătălia de la Posada. Ce s-a întâmplat în acea luptă și care este misterul acesteia? Din păcate, până în ziua de astăzi nu a fost descoperit ceva concret, ceea ce ne face să credem că niciodată nu vom afla adevărul acestui moment din istoria Țării Românești.
Ce trebuie să știi despre Bătălia de la Posada?
Documentele atestă că acest eveniment istoric a avut loc în anul 1330, fiind reprezentat de o luptă, ce a avut un rol important în emanciparea Țării Românești. Despre bătălie au fost menționate mai multe lucruri în diferite cronici importante precum cea pictată de la Viena și diverse lucrări germane, ungure și poloneze. Toate datează din aceeași perioadă și anume din secolul XV, până în secolul XVI. Adică, la aproximativ 150 de ani după bătălia în sine.
Știai că numele de ,,Bătălia de la Posada” a fost introdus în țară de către Nicolae Iorga la începutul secolului XX?
Deși numele ne indică locul clar în care lupta a avut loc, ironic este că nu se știe mai exact unde s-au desfășurat lucrurile. Cuvântul ,,posadă” înseamnă ,,trecere”, menționat de câteva ori în scrierile istorice, cărui i se asocia acest eveniment, mai exact bătălia dintre Basarab I și Carol Robert: „pe când urcam culmile munților, zise în vorbirea obișnuită [locală] posada, prin niște strâmtori și poteci înguste, strânse între tufișuri mari”.
Lupta a fost câștigată de către Basarab I, care a resuit să formeze un nou stat feudal independent, astfel acesta primind titlul de Mare Voievod. Cronicii spun că alturi de el ar fi luptat și sibienii, care se ridicaseră împotriva lui Carol Robert de Anjou. După moartea acestuia, relația cu Regatul Ungariei s-a îmbunătățit, la conducere venind fiul lui De Anjou, Ludovic I.
Bătălia a fost foarte bine certificată în documentele istorice, bătălie al cărei subiect a fost dezbătut în nenumărate rânduri de către cronicari. Însă, adevăratul mister se află în jurul locului exact în care lupta a avut loc. Mulți istorici consideră că aceasta a avut loc pe Valea Oltului, alții s-au gândit la Țara Loviștei la Tițesti, iar o parte au considerat locația fiind Mehadiei (Severin), de unde a și început conflictul dintre Basarab I și Carol Robert.
În cronica pictată de la Viena este înfățișat doar un loc natural, menționat drept ,,o cale oarecare”, aflată ,,între locuri strâmte”. Totuși, pe Valea Oltului se găsesc niște ruine, ce pentru unii reprezintă dovada că lupta de la Posada ar fi avut loc aici. Misterul va rămâne în continuare nedezlegat, căci dovezile fizice cu siguranță nu vor mai apărea după atât de mult timp trecut, iar cele scrise deja au fost analizate în amănunt.