fbpx

În ciuda faptului că pandemia este un obstacol pentru multe dintre activitățile noastre, uneori stresul și tensiunea întrecând limitele, astfel nu ne dorim decât să evadăm cât mai departe de orașe aglomerate sau de joburile noastre excesiv de solicitante. Și ce loc este mai plăcut decât natura, unde singurele ființe vii sunt animalele, plantele…locul în care lumea se oprește pentru câteva clipe. Și pornim la pas prin România, ajungând la renumita cascadă Beușnița și Lacul Ochiul Beiului.

Localizate în județul Caraș-Severin, în Cheile Nerei, cele două puncte turistice impresionează prin splendoarea lor naturală. Imaginile sunt însă de nedescris, cascada fiind de o frumusețe aparte. Aceasta se află pe râul Bei, având o înălțime de 15 metri. Este formată din mai multe cascade mici, care se revărsă precum sub forma unui voal de mireasă. Legenda apei este legată de un fiu de împărat, însă aceasta aparține Lacului Ochiul Beiului.

Cel mai fabulos lucru legat de cascada Beușnița este acela că în zilele cu soare, senine, printre firele de apă se formează mici curcubee, astfel totul pare să fie desprins din basme. Peisajul este completat de sunetul apei, al păsărilor și al naturii. O călătorie în zona Cheilor este cea mai potrivită pentru a ne retrage din cotidianul orașelor și al joburilor. O zi lângă această cascadă, în inima pădurilor virgine, va schimba pe deplin starea noastră, și cu siguranță o va schimba în una de bine. Aerul rece al codrului ne va împrospăta gândurile și astfel ne vom elibera de orice stres.

Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului se află în mijlocul pădurilor virgine din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, fiind la limita dintre Munții Aninei cu masivul Locvei. Suprafața lacului este de aproximativ 300 de mp și are o adâncime de 4 metri. Interesant este cum acest lac nu îngheață niciodată, deoarece este de proveniență carstică. De admirat la acest lac este culoarea absolut divină a apei, pe care dacă o veți privi cu atenție, puteți observa asemănarea ei cu un ochi albastru. Este precum o oglindă în care copacii și cerul se reflectă cu atâta încântare. O imagine impresionantă a apei de culoare albastru-verzui, va impresiona orice turist ajuns lângă ea.

Misterele și legendele din Lacul Ochiul Beiului

Localnicii spun multe despre acest lac, afirmând cu certitudine existența unei legende despre apariția acestei minuni naturale. Nu demult se spune că exista un Pașă în zonele Banatului, care avea un frumos fiu cu ochii albaștri. Frumusețea fiului era nemaivăzută, încât toți se mirau atunci când îl întâlneau. Pasionat de vânătoare, el pleca adeseori prin pădurile bogate. Însă într-o zi a întâlnit o fată de cioban, de care s-a îndrăgostit numaidecât. Tatăl lui nu a fost de acord cu relația celor doi tineri, și astfel a trimis vorbă ca fata să fie omorâtă de către un călău. Beiul găsind fata fără de suflare, s-a luptat cu călăul pe care l-a omorât, însă și-a pierdut un ochi. Din lacrimile curse ale irisului de albastrul cerului, s-a format un lac frumos, de aici și numele de Lacul Ochiul Beiului. Beiul s-a omorât, transformându-se în apa lacului, iar fata în râul care îl alimentează. Astfel voalul de apă al cascadei, înfățișează voalul purtat de fata de cioban.
Un sâmbure de adevăr se află în orice legendă, însă ceva este cert și anume splendoarea celor două minuni din acest Parc Național, ce încântă orice vizitator.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.