fbpx

Fiecare român iubitor de carne a mâncat cel puțin o dată mici sau mititei. Acest preparat nelipsit de la grătarele specifice poporului nostru are o tradiție de peste o sută de ani și se menține încă în preferințele gurmanzilor.

Micii au apărut la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului trecut, existând numeroase legende care prezintă momentul și felul în care au fost inventați. Deși câteva surse susțin că mititeii au fost inventați în Serbia, sub influențele otomane, sunt și câteva variante care aduc acest preparat tradițional în centrul capitalei noastre.

Astfel, se spune că într-o seară, pe strada Covaci la Hanul Iordachi, deținut de cunoscutul cârciumar Iordache Ionescu și recunoscut pentru cârnații săi extraordinar de gustoși, bucătarii au rămas fără mațe pentru aceștia. Hanul fiind plin, iar clienții nerăbdărtori și înfometați nu voiau să înțeleagă această eroare logistică.

În acest fel, patronul s-a gândit să pună carnea pe grătar fără înveliș, sub forma unor chifteluțe tubulare și condimentate. Mititeii au prins rapid la public, devenind favoriții celor care frecventau acest local, inclusiv personalități precum Creangă, Caragiale sau Eminescu,

Altă legendă se leagă de celebrul loc numit Carul cu Bere, o emblemă a perioadei interbelice bucureștene. Bucătarul de aici se inspirase din originea sârbească a preparatului, descriind mititeii într-o scrisoare ca fiind “un produs culinar din carne de vită, în stare finită de șapte până la opt centimetri și la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare.”

Mititeii au devenit unul dintre simbolurile poporului român, fiind o mâncare preferată de aceștia la 1 mai, sărbătoare ce se apropie vertiginos. Tradiția face ca în această zi liberă de la stat, românii se strâng la grătare alături de prieteni și printre cele puse pe jar se numără și micii.

Un alt stereotip românesc sunt micii de la Obor. Aceștia sunt recunoscuți pentru prețul aproape inexistent și pentru modalitatea „fast-food” de a fi mâncați. La piața Bucur Obor se găsesc și azi chioșcuri, tarabe și mai nou, chiar terase, unde se mânăncă cei mai ieftini mici din București.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.