fbpx

Pe 28 ianuarie s-au împlinit 136 de ani de la nașterea Marthei Bibescu, una dintre cele mai importante personalități din istoria recentă a României. Un izvor de energie feminină într-o mare de bărbați, într-o perioadă în care femeile nu erau apreciate la adevărata lor valoare, Martha a demonstrat că standardele societății nu sunt tocmai corecte.

„Artele sunt, din acest punct de vedere, o binecuvântare: imită dragostea şi dau voie inimii să creadă că iubeşte fără să ceară nimic în schimb, ceea ce e singurul mod de a iubi pentru totdeauna.”

Martha Bibescu

Martha Lucia Lahovary s-a năcut în 1886 la București, în familia lui Ion Lahovary, politician român din descendență grecească, și a Smarandei Mavrocordat, din ramura domnitorului Constantin Mavrovordat. Copilăria sa nu a fost una dintre cele mai fericite, pierzându-și fratele la o vârstă destul de fragedă, lucru care a declanșat o serie de atitudini disprețuitoare în familia sa. Mama ei își dorea mai mult fii decât fiice, iar pierderea singurului său băiat a determinat o ură împotriva fiicelor sale.

„Ca toți Lahovareștii era un soi de enciclopedie chiar la vârsta ei fragedă, și avea o memorie minunată; niciodată nu uita nimic și nici nu se înșela. Chiar când era copilă nu mi se părea că sunt lângă un suflet mult mai tânăr decât al meu.”

Regina Maria

Căsnicia

La 16 ani se mărită cu prințul George Valentin Bibescu, devenind prințesa Martha Bibescu. Ulterior, la 17 ani devine mamă. Vârsta mult prea fragedă pentru a naște un copil și numeroasele abateri ale soțului său nu au creat tocmai un mediu familial fericit pentru Martha. Astfel, relația cu fiica ei, Valentina, avea să sufere, fiind oarecum și reflexia relației Marthei cu mama sa. De cea mică s-au ocupat mai mult bona și prințul Bibsecu, care deși era un maestru în arta adulterului, a fost un tată implicat.

Legătura devenită din ce în ce mai formală între cei doi soți i-a determinat pe fiecare să-și caute fericirea în alte părți. Cu toate acestea, ei nu au divorțat niciodată și au rămas împreună până în ultimele momente.

Martha era o femeie foarte frumoasă, inteligentă, cu un real talent artistic, poziţie socială şi avuţie. Era o prezență plăcută printre familiile din înalta societate, dar şi printre oamenii de rând, fiind mereu acolo pentru ei. Multiplele sale calităţi au atras atât gelozia femeilor din elita bucureșteană și nu numai, cât și admiraţia bărbaţilor, care o considerau o femeie plăcută atât fizic, cât mai ales intelectual.

Dragostea dintre cei doi a fost de poveste: intensă, împărtășită și interzisă.

Deși inițial Martha credea că atunci când s-a căsătorit a făcut-o din iubire, și-a dat seama mai târziu că sufletul ei pereche nu era soțul său. Aceasta se îndrăgostește de unul dintre cei mai apreciați burlaci din aristocrația franceză, Charles Louis de Beauvau Craon. Dragostea dintre cei doi a fost de poveste: intensă, împărtășită și interzisă. Întâlnirea cu Charles a fost singurul moment care a făcut-o pe Martha să ia serios în calcul varianta de a divorța, însă nu a găsit asta ca fiind răspunsul corect.

„De ceea ce atât de mulţi dintre prieteni au ştiut dintotdeauna, că el, Charles Louis, a fost adevărata mea dragoste şi că nici el nu s-a împăcat vreodată cu ideea că m-a pierdut.”

Martha Bibescu

Pe plan profesional, Martha a scris numeroase cărți și studii, fiind premiată în nenumărate rânduri de francezi și români. Printre cele mai importante distincții ale sale este și faptul că în 1955 devine membră a Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză de la Bruxelles.

Martha se stinge din viață la Paris, în 1973.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.