În perioada martie- aprilie, pădurile din România, în special în Muntenia, Transilvania și Moldova, sunt învelite în verdele de primăvară al leurdei. Această plantă, deși este atât de accesibilă oricui, are niște proprietăți de-a dreptul uluitoare.
Leurda, cunoscută și sub numele de Usturoiul Ursului, crește an de an pe marginea potecilor și se remarcă prin frunzele lungi și verzi la început, iar ulterior și prin florile sale albe. Aceasta are un puternic miros de usturoi, dar și un gust similar, grație elementelor care le înrudesc din punct de vedere botanic. Leurda se găsește exclusiv în Europa Centrală, tulpina acesteia neprinzându-se în alte zone.
Acesteia i se mai spune și Usturoiul Ursului deoarece atunci când animalele ies din hibernare, pentru a-și readuce corpul pe linia potrivită și a-i oferi nutrienții necesari după lunga perioadă de pauză, ele mănâncă leurdă. Apariția acesteia prevestește vremea bună, dar și revenirea animalelor pe meleagurile noastre.
Leurda conține numeroase vitamine precum vitamina A, B și C, importante pentru întărirea sistemului imunitar. Pe lângă acestea, planta este și bogată în carotenoizi, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Acest mix de vitamine și minerale aduc o mulțime de beneficii celor care consumă leurda.
Aceasta se culege din pădure până să apară florile, deoarece odată cu ivirea acestora, frunzele își pierd din proprietăți. În perioada aceasta, leurda se găsește în comerț și poate fi consumată în mâncăruri, salată, sandvișuri sau diferite produse medicinale, având un gust foarte asemănător cu usturoiul.
Beneficiile consumului de leurdă
Leurda acționează asupra corpului nostru prin diferite moduri:
- întărește sistemul imunitar
- susține memoria
- previne și vindeca reumatismul
- este un aliat împotriva îmbătrânirii
- ajută la eliminarea toxinelor acumulate
- susține buna funcționare a sistemului renal
- tratează afecțiunile respiratorii
- are efect de detoxifiere
- este un aliat împotriva colesterolului
- sprijină organismul în ameliorarea hipertensiunii arteriale