fbpx

După cum spunea un gânditor, „cheia istoriei nu se află în istorie, ci în oameni”. Mai ales în oamenii care fac istorie, așa cum a fost Vodă Țepeș! Într-o mănăstire din Rusia a fost scos la iveală un vechi manuscris în care sunt descrise personalitatea și domnia lui Vlad Țepeș. Se crede că redactarea documentului păstrat la mănăstirea Kirillo-Belozersky, numit, în limba slavă „Skazanie o Drakule Voevode“, a avut loc la circa un deceniu după ce marele domnitor a trecut la cele veșnice.

Vlad Țepeș a fost un personaj de legendă încă din timpul vieții. În mod inevitabil, o parte dintre relatările care au circulat prin viu grai, au fost preluate de către cronicarii care și-au redactat operele după moartea viteazului voievod. În acest vechi manuscris este reconfirmat sfârșitul vitejesc al lui Vlad, care, în ultimele clipe ale existenței sale și cu ultimele puteri, i-a lăsat fără viață pe cinci dintre cruzii asasini care îl împresuraseră.

O bună parte din textul descoperit în lăcașul de cult din Rusia descrie faptele de vitejie ale lui Vlad. Una dintre afirmațiile care i se atribuie voievodului român este îndemnul ca luptătorii care cugetă la moarte înainte de bătălie să rămână pe loc – purtând, mai apoi, pe viață, pecetea apăsătoare și rușinoasă a lașității.

Sursa: http://www.cunoastelumea.ro/intr-un-lacas-de-cult-din-rusia-s-a-pastrat-un-vechi-manuscris-despre-vlad-tepes-documentul-reconfirma-vitejia-si-setea-de-dreptate-a-marelui-voievod/

Like it? Share with your friends!

Forza România
test