fbpx

Cu mult timp în urmă într-o zonă din județul Vâlcea, un călugăr descoperea în scoarța unui stejar secular o icoană cu Maica Domnului. Ce s-a întâmplat după această descoperire cu însemnătate religioasă?

Povestea începe pe meleagurile județului Vâlcea, un județ pe care marii domnitori l-au ales loc de veci pentru ei, astfel conducători precum Mihai Basarab, Mircea cel Bătrân și Constantin Brâncoveanu, se află la mănăstiri din această zonă a Olteniei. Pământul acesta este unul sfânt, pentru că pe el au fost ctitorite o mulțime de biserici și lăcașe sfinte, amintim: Mănăstirea Cozia, Hurezi, Arnota, Bistrița, Surpatele, Pătrunsa, Pahomie, Turnu, Iezer, Frăsinei și nu cea din urmă, Mănăstirea dintr-un Lemn. La această mânăstire legenda icoanei făcătoare de minuni a ajuns prin toate colțurile țării.

Unde se află Mănăstirea dintr-un Lemn?
Din Râmnicu Vâlcea mergeți spre sud, către Drăgășani, tărâmul podgoriilor din România. Veți ajunge în orașul Băbeni, făcând dreapta spre comuna Frăncești. Indicatoarele sunt foarte vizibile și vă vor conduce fără probleme către mănăstirea legendară a țării. Aceasta este localizată într-o zonă apropiată de munți, frigul resimțindu-se chiar și vara. Peisajul este unul admirabil, contopit cu liniștea relaxantă a mănăstirii. Odată ce veți pătrunde pe aleea bisericii, o să vă simțiți cumva în altă lume, totul fiind de o frumusețe aparte. Tot ce trebuie să faceți este să vă bucurați de moment, să vă eliberați de stres și probleme și să simțiți prezența lui Dumnezeu în suflet. Atmosfera primitoare sigur vă va ajuta.

În mijlocul curții se află biserica, ce se spune că a fost ctitorită de către Matei Basarab și vărul său, un boier renumit al zonei. De la biserică urmează o scară către grădina brodată cu stejarii seculari, domnitori ai întregii proprietăți. Aceștia au fost martorii timpului trecut, copaci ce au vegheat mănăstirea zi de zi și toate generațiile de oameni ce au trecut pe acea potecă îngustă. Este impresionant cum astfel de ființe, căci până la urmă sunt purtătoare de viață, trăiesc timp de sute de ani, fiind de o frumusețe aparte, masivi și maiestuoși. De aici se poate observa încet-încet Mănăstirea dintr-un Lemn.

Un mic lăcaș sfânt se află la baza unei păduri dese de brazi falnici, ce îl veghează zi și noapte. În jur se află câteva morminte bine îngrijite, ale căror pământ poartă sufletul călugărilor și al preoților. O maică povestește legenda icoanei ce este așezată la loc de cinste în biserica din curte. Se spune că într-o zi, un călugăr a găsit icoana în scoarța unui stejar și imediat Maica Domnului i s-a arătat spunându-i că din acel stejar să facă o Mânăstire. Astfel, pe locul unde se află acum lăcașul, se afla stejarul în care călugărul a găsit icoana. Mănăstirea a fost în totalitate realizată din lemnul acelui stejar, nefolosindu-se și alte materiale. Până și cuiele au fost făcute din acel lemn. Pe pereți se observă detalii bine concepute, sculptate în stejarul de un negru foarte aprins. Sute de credincioși vin aici anual pentru a se ruga icoanei, ce a rezistat timp de foarte multă vreme.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.