fbpx

Munții Bihorului oferă panorame spectaculoase celor dispuși să ii exploreze. Unul dintre obiectivele cele mai importante de pe teritoriul acestor munti este Groapa Ruginoasa, o imensa râpă de 100 m diferență de nivel și aproape 1 km lățime.

Localizare: Groapa Ruginoasă se găseste pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, in apropierea comunei Arieseni, muntii Bihorului, în versantul nordic al muntelui Ţapu, la izvoarele Văii Seci.

Altitudine: 1373 m.

Coordonate GPS N 46 31′ 25″, E 22 39′ 10″.

Acces: se poate ajunge aici doar cu masina – DN 75

– dinspre orasul Beius > Stei > Lunca> Câmpani> Băița > inainte de a ajunge la Saua Vartop (altitudine 1140 m ) – la aprox 28 km de la iesirea din satul Lunca, intr-o curba stransa (180 grade) veti gasi un panou informativ cu Groapa Ruginoasa. Puteti lasa masina, inainte de curba, in parcarea de pe marginea drumului.

– dinspre orașul Câmpeni (DN 75)> Arieseni > zona Vartop > veti gasi intrarea in traseul ce duce la Groapa Ruginoasa, cand drumul incepe sa coboare spre orasul Stei in curba descrisa mai sus.

In plin sezon turistic s-ar putea sa nu gasiti loc de parcare in zona din apropierea intrarii pe traseu. In acest caz puteti lasa masina la iesire din Statiunea Vartop. Veti avea de mers pe jos aprox 10 min pana la intrarea in traseu.

Traseul turistic: marcajul turistic al acestui traseu este – banda galbena. De la drumul asfaltat va trebui sa intram pe partea stanga, pe firul unei vai.

Urmeaza o urcare prin padure destul de abrupta dar accesibila oricarui turist.

La obîrşie, vîlcelul devine plat, fără apă, cu poiană. În faţa noastră se conturează o şa prinsă între vîrful Ţapu (in stînga) şi vîrful La Morminţi (in dreapta).

Timpul necesar pentru a ajunge aici de la drum, este de aproximativ 25– 35 min.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/groapa-ruginoasa-si-valea-seaca/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test