fbpx

Renumită în trecut pentru apele minerale cu proprietăţi terpeutice, staţiunea Sîngeorz-Băi a ajuns aproape o ruină, cu hoteluri închise, frecventate doar vara de pensionarii cu venituri mici. Localnicii nu au apă ori canalizare, iar străzile sunt neasfaltate.

Staţiunea Sîngeorz-Băi, renumită în urmă cu mai bine de două decenii pentru apele minerale cu proprietăţi terapeutice, precum cele de la Vichy din Franţa şi Karlovy Vary din Cehia, a ajuns, în prezent, aproape de ruină. Aproape toate străzile sunt neasfaltate, iar localnicii nu au apă ori canalizare, scrie Mediafax.

Lipsa investiţiilor în infrastructură în oraşul-staţiune situat la poalele Munţilor Rodnei, dar şi lipsa investiţiilor în turism şi în expoatarea apelor minerale au transformat Sîngeorz-Băi într-un oraş aproape pustiu, frecventat numai în timpul verii de pensionarii cu venituri mici.

“Cum se prezintă oraşul Sîngeorz-Băi în anul 2018: este un oraş staţiune cu peste 85% străzi neasfaltate, cu 85% de locuinţe neracordate la utilităţi. Trăim într-o văgăună. Este inuman… Nu avem posibilitatea să investim din bugetul local, şi aşa foarte mic, în reparaţii de străzi, permanent. Mi se pare o aberaţie. Sîngeorz-Băi a rămas doar cu atestatul de staţiune. În momentul de faţă turismul ne aduce la buget zero lei. În afară de impozitele şi taxele locale nu se percepe taxă hotelieră şi nici taxă de staţiune, aşa că singurele venituri sunt taxele şi impozitele pe care proprietarii hotelurilor din oraş le plătesc la bugetul local. Ca să putem reporni turismul în Sîngeorz-Băi avem multe lucruri de făcut, pornind de la infrastructură”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul oraşului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău.

Sîngeorz-Băi este una dintre cele mai vechi şi mai curative staţiuni balneare din România, apele minerale vindecătoare provenind din mai multe izvoare aflate în zonă. Autorităţile nu pot face, însă, mare lucru pentru explotarea, reabilitarea şi punerea în valoare a izvoarelor, deoarece au fost concesionate de o firmă din oraş şi sunt exploatate de ani de zile, chiar dacă nu au fost realizate investiţii.

Mai mult, autorităţile aşteptată publicarea în Monitorul Oficial a contracului de concesiune a apelor minerale, dată de la care ar intra efectiv în vigoare concesionarea pe 20 de ani a apelor minerale.


Citeste mai mult: http://www.descopera.ro/descopera-in-romania/16924238-galerie-foto-statiunea-singeorz-bai-renumita-pentru-apele-cu-proprietati-terapeutice-a-ajuns-aproape-o-ruina 

Like it? Share with your friends!

Forza România
test