fbpx

Diversitatea țării este redată de cultura valorificată de la o regiune la alta. Cultura se regăsește în tot ceea ce înseamnă România, de la portul popular românesc, la mâncare, tradiții și limba vorbită. Regăsim o cultură universală, însă, această are mici diferențe odată ce călătorim dintr-o zonă în alta. Evidențiem astăzi acest fapt printr-o temă simplă și anume, rețetele de gogoși. Fiecare își știe rețeta și gustul de acasă, dar trebuie să știm că această simplă rețetă culinară, își schimbă atât aroma, cât și numele. Pornim din sudul țării și ușor-ușor ne îndreptăm către nord, acolo unde gogoșile sunt servite cu un pahar de vin de casă.

Oltenia, gogoși cu smântână

Harul țăranului român este acela că poate face o bunătate dintr-un lucru simplu, astfel se întâmplă și cu gogoșile de casă. Realizate de către gospodine cu ingrediente din propria gospodărie, gogoșile au un element secret și anume smântâna de casă. Acestea devin mai aromate și mai fragede la textură, fiind savurate calde. Ca formă se păstrează ovale și sunt presărate cu zahăr simplu. Numele nu se schimbă, în Oltenia le veți regăsi sub numele de gogoși.

Ardeal, pancove cu zahăr

Ei bine, în Ardeal gogoșile le regăsim sub numele de pancove, fiind o delicatesă dulce și aromată. Ardelenii mereu ne surprind prin preparatele lor cu totul speciale. Secretul stă în răbdarea de a lăsa aluatul să crească, să fie numai bun de lucrat. Poncoavele sunt perfect rotunde și foarte pufoase, aromate cu zahăr pudră. Dacă ajungeți în casa unei ardelence, nu plecați până nu gustați din aceste delicioase poncoave tradiționale.

Moldova, gogoși cu dulceață

În nordul țării descoperim niște gogoși micuțe și foarte dulci, care împreună cu un pahar de vin sunt ideale pentru o duminică în familie. Chiar dacă le confundați cu papanasii la prima vedere, ei bine, gogoșile sunt umplute cu dulceață, având cu totul un gust nemaipomenit. Gemul de fructe este pregătit în casă din fructe crescute la curte, iar gogoșile tradiționale sunt realizate din făină și lapte de casă. Nici nu vă imaginați ce gust nemaipomenit au aceste mici delicatese dulci.

Muntenia, gogoși și voie bună

Aici regăsim papanasii, celebrele gogoși cu dulceață și smântână, care au făcut înconjurul țării și au impresionat fiecare turist în parte. De peste granițe călătorii sunt profund încântați de combinația de gust a papanașilor, cei mai căutați fiind cei cu dulceață de vișine și afine. Îi regăsim la fiecare restaurant din România, mai ales la cele din zonele turistice și la mare căutare, tocmai pentru că turiștii străini ce ajung în țară, nu pleacă până nu gustă din acești minunați papanași. Este cert că există o mulțime de rețete și feluri de gogoși, fiecare gospodină având secretul ei. Însă, sigur este că de oriunde ați gusta, aveți siguranța că vă veți bucura de un adevărat deliciu culinar. Nu uitați să faceți niște poze pentru a vă aminti de moment, să gustați și un pahar de vin de casă și să vă bucurați din plin de fiecare loc pe care îl vizitați și de mâncarea tradițională românească.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.