fbpx

Cât din ceea ce aţi realizat vă aparţine? Cât se datorează şanselor primite de la alţii? Unde aţi fi fără şcolile bune la care v-au trimis părinţii? Fără hainele cele frumoase pe care vi le-au plătit, fără meditatori, fără lumea bună în care aţi crescut, fără cărţi, fără jucării?

Imaginaţi-vă că toate acestea nu ar fi existat. Unde aţi fi acum? Când v-aţi asumat că doar puţin din ceea ce vă defineşte astăzi nu aţi primit în dar? Multele Crăciunuri care îl fac posibil pe cel de acum. Când aţi fost ultima oară recunoscători pentru aceste lucruri?

Trăim, majoritatea dintre noi, mergând pe drumuri deschise de altii. Suntem previzibili, împlinim aşteptări facile. Ne învârtim în zona de confort, păstrăm tradiţiile moştenite. Suntem mândri de ceea ce am primit, nu de ceea ce am făcut. Puţini oameni ies din acest tipar. Sunt parcă ieri aici, alături de noi. Dar apoi au curajul de a îşi asuma o viaţă complet nouă. Îi regăsim, daca avem noroc, dupa un timp în altă parte a lumii, făcând orice altceva decât se aşteaptă de la ei, vorbind altă limbă şi gândind altfel decât noi.

O astfel de poveste are Alina Marin, scriitoare franceză de origine română. Crescută în orfelinatele din România, înainte şi după Revoluţie, de la patru ani la douăzeci şi unu, pleacă apoi în Franţa. Unde începe o viaţă complet nouă, alte studii, în altă limbă şi o un nou drum profesional, cel de autor. Are acum propria familie, trei copii care au toate şansele pe care ea nu le-a avut.

Îşi începe cariera povestindu-şi viaţa de orfelină. O carte scrisă cu atenţia unei memorii care vrea să se înţeleagă şi care vrea să facă această lume înţeleasă de alţii. O lume atât de îndepărtată de blânda Franţa, unde astfel de locuri nu există. O poveste care trezeşte cititorului francez aşteptări pentru o carte a tristeţii, a unei vieţi gri şi fără orizont. Nu este aşa, lectura ne rezervă surpriza unei cronici a speranţei, a unei lupte solitare. Este o carte în care întâlnim oaze de umor, este istoria formatoare în care povestitorul este şi autor. Care şi-a făurit, cu grijă, în ciuda mediului, propria poveste de viaţă împlinită.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/din-orfelinatele-din-romania-scriitoare-succes-franta-povestea-unei-broscute-interviu-alina-marin/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test