fbpx

Destinația ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului, parte a Maramureșului istoric, se întinde între văile Mara și Cosău, mărginita la sud de creasta vulcanică a Cocoșului.

Printre colinele blânde şi peisajul tradițional mozaicat cu fânețe și livezi, moroşenii au ridicat aici o civilizaţie a lemnului. Turlele zvelte ale bisericilor de lemn din secolele XVI – XVII, unele dintre ele parte din Patrimoniul UNESCO, ingenioasele instalaţii tehnice ţărăneşti din lemn acţionate de apă – mori, pive şi vâltori, porţile masive sculptate în lemn cu simboluri precreștine, se integrează armonios în peisajul idilic format de fânețele cu clăi de fân, păşuni montane, livezi și păduri seculare.

Această insulă de viață tradițională autentică, cuibărită lângă Rezervația Creasta Cocoșului, constituie locul ideal pentruturismul activ. De la plimbările pe uliţele satelor urmărind obiceiurile zilnice ale moroşenilor, la ciclism, drumeţii, escaladă, zboruri cu parapanta, destinația de ecoturism Mara – Cosău – Creasta Cocoșului din Maramureș îţi va oferi o experiență diversă, atât culturală cât și naturală.

În 2014 zona Mara – Cosău – Creasta Cocoșului a obținut statutul de destinație ecoturistică. Aici s-a realizat primul traseu de tip drum verde din nordul țării, ce se poate străbate cu căruţa, bicicleta sau pe jos – Drumul moștenirii maramureșene.

Traseul leagă 7 sate tradiţionale, 2 situri Natura 2000 – Igniş şi Gutâi – Creasta Cocoşului şi 7 arii protejate pe parcursul a 88 km, din care 48 km reprezintă trasee montane omologate. Din acest parcurs 53,7 % reprezintă drumuri forestiere, 9,3 % drumuri de ţară  şi  37 % drumuri asfaltate.

Cele 7 sate conectate, reprezentative pentru cultura maramureșeană, sunt Breb, Budeşti, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti, Mara şi Ocna Şugatag.

În fiecare din aceste sate puteţi vizita biserici din lemn, biserici specifice Maramureşului, înalte dar înguste, cu învelitori din șindrilă.

Cele din Deseşti şi Budeşti Josani sunt monumente UNESCO.

Biserica din Deseşti, construită în 1770, este vestită pentru picturile din interior cel mai bine conservate dintre bisericile de lemn de pe Valea Marei. Cea mai semnificativă frescă reprezintă Ziua Judecăţii de Apoi în care păcătoşii sunt reprezentaţi în portul specific. În cimitir veţi găsi cruci străvechi de piatră încadrate în cerc, asemănătoare celor celtice. Pentru vizitare întrebaţi la casa parohială.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/mara-cosau-creasta-cocosului-din-maramures/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test