O zonă cu încărcătură culturală și etnografică este Maramureșul, regiunea României cu care se fălește în fața tuturor turiștilor străini. Aici tradiția și obiceiul pur românesc încă rezistă după legile satului autentic, după folclorul strămoșilor noștri. Fiecare sărbătoare este cinstită diferit, după propriile tradiții și superstiții, pe care oamenii le respectă cu sfințenie. O zonă absolut deosebită, atât pitorească, dar și conturată de aerul românesc tradițional. Dar cum spuneam, fiecare sărbătoare își are propriile obiceiuri, iar una dintre ele este nunta, legătura sacră dintre doi oameni iubitori. Cum are loc un astfel de eveniment în Maramureș și care sunt tradițiile ce îl însoțesc?
Nuntă din dragoste
Un lucru este cert și anume că, mulți oameni din Maramureș preferă nunțile autentice, acelea ce respectă cu strictețe tradiția strămoșilor. Și modernismul își face ușor loc, însă, nunta trebuie să fie respectată corespunzător de cei doi miri și de nuntași. Iubirea, spun ei, trebuie să fie esențială, maramureșenii ținând aparte acest aspect. Cele mai mult nunți, spun ei, sunt făcute din dragoste, tinerii având deplină încredere în viitorul ce urmează să îi unească. Probabil ca astfel de lucruri să se întâmple numai în lumea satului, acolo unde încă există această dovadă a iubirii și nunta realizându-se doar din sinceră dragoste. Dar maramureșenii susțin aceste afirmații.
Tradiția mirilor
Ei bine, despre tradițiile mirilor, acestea sunt diferite și probabil mai simple, decât cele din zona bogată a Olteniei. Aici, în Maramureș, pregătiți-vă în cazul în care veți da de o nuntă, de multă, multă muzică. Exact, muzica este la ordinea zilei, fără de ea nicio activitate nu își are cursul normal. Nunta începe cu câteva zile mai devreme, tinerii din sat dând tot felul de petreceri sau șezători, cum le mai numesc în folclorul satului. După aceste seri petrecărețe, ziua nunții începe încă de dimineață, desigur în nelipsita companie a muzicii.
Cei doi tineri, mirele și mireasa, își iau rămas-bun de la părinți prin versuri cântate de lăutari, ce aduc nuntașii la lacrimi. Cei doi promit părinților că vor avea o casă bună, o familie frumoasă de care se vor îngriji și își cer iertare pentru tot ceea ce au făcut greșit până la acel moment. Clipa este de o emoție aparte, spun oamenii, fiind reprezentată de relația strânsă dintre copii și părinți. Mirele are responsabilitatea de a împodobi un steag cu spice de grâu și cu diverse lucruri de la fostele iubite, mărturisesc sătenii. Spicele de grâu le va păstra până în ziua botezului primului copil, iar steagul trebuie purtat de-a lungul nunții. Mireasa și domnișoarele de onoare împletesc o frumoasă cunună. Cei doi nu se văd decât la biserică. Cu toții pleacă însoțiți de părinți și nuntași către sfântul altar, acolo unde se văd pentru prima data drept miri.
Nunta se continuă în voie bună, fiecare având momentul lui. Petrecerea începe după dansul miresei, urmat de dansul mirilor și apoi de dansul mirelui, însoțit de toți bărbații din sală. Spre sfârșit, se ridică voalul miresei, se așează un batic și aceasta dansează cu toate femeile măritate într-o horă mare.
Astfel se arată nunțile în deosebita regiune a Maramureșului. Fiecare moment este trăit din plin de către miri și nuntași, tradiția fiind respectată cu atare de către toți cei prezenți. Un așa eveniment, trăit după obiceiul tradițional românesc, nu înfățișează decât ceea ce înseamnă România și tradiția ei autentică.