fbpx

Fiecare țară se definește prin originalitate, prin acele aspecte ce o diferențiază de restul popoarelor. Cultura, mâncarea, tradiția, toate sunt responsabile de a forma și contura o țară. Însă, există un element complet definitoriu, ce nu poate fi unic decât pentru patria căreia îi aparține, iar acela este imnul național. România și-a câștigat imnul în anul 1990, când acesta deja răsuna pe gurile tuturor oamenilor. Versurile lui au fost interpretate și în Moldova și în Republica Democratică Moldovenească. Însă, cum a ajuns ,,Deșteaptă-te, române!” imn național al României?

Versurile acestuia, în mod special primul catren, reprezintă un îndemn către români spre libertate. Mai este cunoscut drept și ,,Un răsunet”, ce a apărut pentru prima dată în data de 21 iunie 1848, în revista ,,Foaie pentru inimă, minte și literatură”. Autorul versurilor este Andrei Mureșan, acestea fiind interpretate pe melodia lui Anton Pann, însă, unele surse spun că autorul imnului nu ar fi chiar Mureșan, ci ucenicul său în vârstă de doar 14 ani. Poezia ar fi fost compusă cu scopul de răspuns în fața versurilor lui Vasile Alecsandri, intitulate ,,Către români”, publicate cu o lună înainte de ,,Un răsunet”.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,

În care te-adânciră barbarii de tirani,

Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,

La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani.

Andrei Muresan

Cum s-au manifestat aceste versuri în fața oamenilor?

Până a fi recunoscut drept imn național, ,,Desteaptă-te, române!” a fost auzit în unele dintre cele mai grele momente din istoria României. A fost cântat pe fronturile de luptă din cele două Războaie Mondiale, cum de altfel și în perioada Războiului de Independență (1877-1878). Însă, momentul de glorie al acestuia a fost în mijlocul crizei pornite din cauza loviturii de stat de la data de 23 august 1944, când toate stațiile de radio au ales să îl emită în toată țara. Era cântat de oameni pe străzi, exprimându-și libertatea.

În anul 1989, în ziua de 22 decembrie, culorile drapelului s-au ridicat pe străzi, oamenii renunțând la imnul actual al acelor vremuri, ,,Trei culori”, și cântând versurile lui Andrei Mureșan. Astfel, ,,Deșteaptă-te, române!” s-a impus drept imn național oficial al României, fiind și în ziua de astăzi prezent.

Unde a răsunat muzica lui Anton Pann?

Una dintre cele mai mari mândrii ale unui român ar trebui să fie tocmai aceea că este patriot în România. Unele dintre cele mai festive și importante momente, în care imnul a răsunat în fața unei lumi întregi, sunt cele de la Jocurile Olimpice. De-a lungul anilor România a avut parte de oameni, care au reușit să ajungă la cel mai înalt nivel al performanței, aducând acasă medalii de aur. Amintim că anul acesta imnul național s-a auzit la JO Tokyo, datorită celor două femei câștigătoare la dublu vâsle feminin, Ancuța Bodnar și Simona Radiș.

Știai că…?

Pe 29 iulie 1848, imnul a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea?

În timpul regimului comunist acesta a fost interzis timp de jumătate de secol?

Acesta a fost pus pe note în urma unei întâlniri a autorului cu niște prieteni la Brașov?

Se spune că melodia nu îi aparține lui Anton Pann? 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.