fbpx

Biostimularea este folosită pe scară largă acum în agricultură, iar legumele și fructele crescute cu ajutorul acestor substanțe chimice au ajuns și pe mesele noastre.

Oricât de ciudat sau neadevărat ar părea, mai ales la prima vedere, este adevărat: pepenele este un fruct extrem de toxic. Unii pepeni pot fi injectați cu substanțe care accelerează creșterea şi coacerea.

Azotul este un element important în procesul de creștere și dezvoltare a plantelor. Cu toate acestea, crescătorii de pepeni verzi tind să depășească normele acceptabile, deoarece acest truc îi ajută să crească de cel puțin 3 ori mai repede decât în mod normal și să fie gata de vânzare. După consumarea acestui tip de pepene verde ne putem îmbolnăvi cu ușurință. De aceea, atunci când tai pepenele roșu, acordă mare atenție culorilor fructului: coaja nu trebuie să fie galbenă și pulpa nu trebuie să aibă pe ea dungi albe.

Mulți oameni cred că găurile din pepene sunt urme de la insecte, nu de la acele cu care a fost injectat azotul înăuntru. Ce e de făcut? Stai deoparte de fructele care au urme de găuri în ele! Chiar dacă arată bine pe dinăuntru, mare parte din fruct e compromis din cauza găurilor.

Un pepene roșu din care lipsește o bucată de mare din interior ori este răscopt, ori conține extrem de mulți hormoni de creștere. Un pepene răscopt poate fi ușor mai amărui la gust, în vreme ce un pepene roșu tratat cu hormoni te poate otrăvi pe loc. De aceea nu este recomandat să guști dintr-un fruct care se prezintă așa.

Poți verifica tu însuți cantitatea de nitrați din pepene, evitând astfel să te intoxici, punând o bucată din fructul cumpărat într-un vas cu apă la temperatura camerei. Dacă pepenele este periculos, apa va căpăta o culoare roz deschis. În acest caz, aruncă fructul.

Un pepene copt natural ar trebui să fie întotdeauna greu când îl ridici. Dacă nu este, e clar că este ceva putred în interior – la propriu!

Una dintre substanțele folosite de-a lungul ultimilor ani, pentru a creste şi a coace miezul pepenilor este Forchlorfenuron, o substanţă folosită la accelerarea creșterii şi în SUA – pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa.

Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA, observându-se că, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia,adică pierderea părului.

Există fermieri care culeg pepenii mai devreme şi pentru a le da aspectul de copt îi injectează, lucru extrem de riscant pentru sănătatea oamenilor.

Pepenii injectaţi au seminţele albe, necoapte. Acestea nu trebuie neapărat să fie descoperite abia când ajungem cu pepenele şi îl tăiem, ci înainte de a-l cumpăra.

În funcţie de toleranţa genetică a fiecăruia, efectele acestui tip de pesticide se văd în timp şi sunt mult mai grave. Cercetările au arătat că sunt neurotoxice şi pot provoca perturbări în sistemul neurologic uman.

Particulele pătrund în organism şi, prin intermediul sângelui şi a sistemului limfatic ajung şi se acumulează în organe vitale ale omului, precum creierul, splina, ficatul şi inima. Printre cele mai cunoscute şi unul dintre cele mai toxice insecticide sistemice este Furadanul (sau carbofuranul).

Percloratul este o altă substanţă care a fost găsită în cantităţi tot mai mari atât în legume şi fructe, cât şi în apă, reprezentând un pericol imens mai ales în cazul copiilor.

Recent, Comisia Europeană a atras atenţia că au fost depistate niveluri ridicate de percloraţi la pepeni, dovlecei, castraveţi sau la legumele cu frunze – în special la cele cultivate în sere – şi a recomandat statelor membre să folosească anumite analize pentru a depista concentraţiile de percloraţi.

In funcţie de toleranţa genetică a fiecăruia, efectele acestui tip de pesticide se văd în timp şi sunt mult mai grave. Cercetările au arătat că sunt neurotoxice şi pot provoca perturbări în sistemul neurologic uman.

Particulele pătrund în organism şi, prin intermediul sângelui şi a sistemului limfatic ajung şi se acumulează în organe vitale ale omului, precum creierul, splina, ficatul şi inima. Printre cele mai cunoscute şi unul dintre cele mai toxice insecticide sistemice este Furadanul (sau carbofuranul).


Citește mai mult: stiinta-mister.ro


Like it? Share with your friends!

Forza România
test