fbpx

Toate legendele, credinţele populare şi respectul faţă de această plantă considerată magică au la bază calităţile ei indiscutabile, datorate substanţelor benefice care se găsesc în petalele şi-n rădăcina ei: taninuri, flavonoide, magneziu, calciu, cupru şi vitamina C.

Bujorul, cel care ne bucură grădinile cu somptuozitate şi parfum, plantă ale cărei flori se apleacă grele de petale, a fost propus pentru a deveni simbol floreal al României.

Nu toţi ştiu însă că era atât de iubit în vechime şi atât de respectat încât se credea că are capacitatea de a proteja familia de spirite rele şi de a ţine departe furtunile distrugătoare. Și astăzi acest spirit se păstrează viu la țară îndeosebi, casa fiind împodobită cu ulcele mari din lut frumos decorate, în care tronează atât de frumoșii bujori. Parfumul lor subtil calmează și înseninează oamenii ce locuiesc sub respectivul acoperiș, iar frumusețea acestor flori nepretențioase încântă chiar și inimile celor care nu iubesc floril. S-a crezut mereu că bujorul are origini divine şi că ar fi fost o emanaţie directă a Lunii. De aceea  era folosită de cei care sufereau de insomnie şi de epilepsie și se considera că era de ajuns să porţi un şirag din bucăţele de rădăcină de bujor pentru a evita crize epileptice.

Toate legendele, credinţele populare şi respectul faţă de această plantă considerată magică au la bază calităţile ei indiscutabile, datorate substanţelor benefice care se găsesc în petalele şi-n rădăcina ei: taninuri, flavonoide, magneziu, calciu, cupru şi vitamina C.

Rădăcina de bujor e utilizată pentru proprietăţile sale analgezice, calmante şi vasodilatatoare, ajută sistemul digestiv datorită faptului că protejează mucoasa stomacală şi are o acţiune de regularizare a acidităţii.

Produsele pe bază de bujor sunt indicate în combaterea durerilor abdominale şi a durerilor menstruale.

Infuzia de bujor se obţine adăugând 20 grame de plantă uscată şi fărâmiţată la o cană de apă fierbine, se ţine acoperit vasul cam 10 minute şi se consumă de trei ori pe zi, asigurând o mai bună circulaţie a sângelui şi relaxare musculară.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/de-ce-sa-tii-bujori-casa-primavara/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test