fbpx

Vinul fiert se află în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de băuturi alcoolice. Odată cu venirea frigului, acesta își face loc în meniul nostru și este nelipsit de la târgurile de Crăciun și mesele de sărbători. Cu o aromă pătrunzătoare și cu efect ce încălzire rapidă, vinul fiert este aliatul nostru iarna. Știi ce beneficii mai aduce el?

Încă din Antichitate vinul fiert reprezintă una dintre cele mai adorate băuturi, nu numai pentru poporul nostru, ci în toată lumea. Fie că îi spunem vin brulé, mulled wine, vin chaud sau vin fiert, acesta a fost și se află în continuare la cumpăna dintre nobil și accesibil.

Grație substanțelor ce se găsesc în vin, acesta aduce și numeroase beneficii pentru organismul nostru. Consumat moderat, 1-2 pahare pe zi, băutura obținută din struguri poate fi o alternativă sănătoasă, îmbinând utilul cu plăcutul. Astfel, printre vitaminele și mineralele întâlnite în vin se regăsesc:

fluorul – substanță care are grijă de sănătatea dinților, prevenind cariile și menținând smalțul

fosforul – ajută sistemul cardiovascular, renal și digestiv

potasiu – ajută la reglarea nivelului de zahăr din organism

Vinul reduce riscul de cancer mamar, de plămâni sau prostată și ajută persoanele care suferă de hipertensiune, reducând presiunea arterială. De asemenea, este un bun antioxidant, ajutând la îmbunătățirea calității odihnei mulțumită melatoninei, dar și la îmbunătățirea tonusului vascular.

În plus, vinul conține o substanță-minune numită resveratrol. Aceasta are proprietăți anti-inflamatorii, fiind dușmanul numărul unu împotriva răcelii și reducând riscul de viroze sau gripe. Tot ea ajută la îmbunătățirea funcționării creierului, fiind un aliat împotriva demenței și a altor boli psihice.

Cu toate astea, întocmai ca orice altă băutură alcoolică, consumat în exces are efecte negative asupra organismului. Vinul are calorii goale și nu este deloc potrivit pentru persoanele care doresc să piardă în greutate. De asemenea, vinul nu este recomandat persoanelor cu tensiune mare, femeilor gravide sau celor cu trigliceride crescute.

Toate beneficiile vinului fiert sunt înmulțite prin ingredientele pe care le conține pe lângă băutura alcoolică, cum ar fi citricele, scorțișoara sau cuișoarele.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.