fbpx

De ce ne îndrăgostim de București?

3 min


Aerial view of Bucharest periphery urban area in Romania.

Bucureștiul este un oraș care întâi se simte și abia apoi se cunoaște. Poate pentru faptul că este despre și pentru toată lumea. Așa cum spunea Ioana Pârvulescu, Bucureștiul „e o străinătate de culori, de arome, de zgomote și ritmuri, de oameni și firme”.

Mulți spun despre capitala noastră că este orașul tuturor posibilităților, că este un oraș cu o istorie pregnantă sau că simbolizează esența modernismului românesc. Ei bine, multe aspecte pot confirma aceste afirmații. De aceea, mulți oameni aleg să vină aici, fie ca turiști, fie pentru studii sau pentru un loc de muncă. Totuși, care este magia Micului Paris?

Dacă ar fi să privim Bucureștiul prin glasul cărților unde joacă rolul principal, cum ar fi în operele lui Eliade sau cele ale lui Caragiale, ne-am îndrăgosti iremediabil de el. Bucureștiul interbelic este un loc plin de magie și istorie, un loc cu un spirit viu. Plimbările romantice de pe Calea Victoriei și întâlnirile celor culți din locuri precum Hotel Capșa sunt inegalabile. Diversitatea a fost și este în continuare cheia acestui oraș ce treptat devine acasă pentru multă lume și menține în viață sufletul său.

Ce oferă Bucureștiul contemporan tinerilor?

În prezent, un punct forte pentru tinerii ce vin în București este multitudinea și diversitatea domeniilor de studii universitare de unde pot alege. Capitala numără peste treizeci de Universități publice și private, atât de prestigiu și cu o istorie bogată, precum Universitatea din București, cât și moderne și cu caracter de noutate, precum Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. De asemenea, studenția este însoțită de activitățile culturale plăcute tinerilor. Astfel, Bucureștiul aduce zeci de teatre, cinematografe, muzee, biblioteci, grădini, parcuri, terase sau cluburi de noapte, integrând fiecare tip de student.

De asemenea, Bucureștiul este locul ideal pentru plimbări. Fiecare stradă aduce o poveste nouă, fiecare clădire ascunde un secret care așteaptă să fie descoperit și fiecare perete ne arată ceva dacă îi dăm destulă atenție. De la arta stradală contemporană la plăcuțele care ne spun cine a trăit în blocul respectiv, acest oraș demonstrează încă o dată armonia dintre trecut și prezent. Parcurile liniștite și bulevardele pline de omuleți grăbiți, arhitectura veche și cea nouă, oamenii de toate vârstele, sunt aspecte ce încadrează Bucureștiul într-un oraș antitetic, care pare detașat de tot, însă care de fapt ne conține pe fiecare în parte.

Micul Paris ne fură inimile într-un proces ireversibil și iremediabil doar prin simplul fapt că este!


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.