fbpx

Una dintre cele mai speciale cetăți ale României este localizată în județul Argeș, aceasta fiind cea de-a doua reședință a lui Vlad Țepeș. Ce fel de povești ascunde Cetatea Poenari și care este istoricul său glorios? Ei bine, se numără printre cele mai deosebite construcții ale țării, împrejmuită de peisaje deosebite. Trecutul ei a cunoscut multe bătălii, evenimente și oameni, fiecare lăsându-și amprenta asupra acesteia. În ciuda trecerii vremii, Cetatea Poenari este și în zilele actuale o frumoasă fortăreață, care an de an primește sute de turiști atât români, cât și străini. Pentru o mică escapadă în natură, dar și înapoi în timp, alege această cetate.

Cetatea Poenari este un martor al timpului, care a văzut sute și sute de generații, aceasta datând încă din anii 1300, numele ei fiind prezent în multe documnte istorice, pronunțat de diferiți conducători. Cetatea se află localizată în județul Argeș, aproape de localitatea Arefu. Locația sa mai exactă este pe un vârf de munte, a cărui măreție domină Cheile Argeșului, împrejurimile fiind de-a dreptul uluitoare.

Fortăreața a fost construită inițial doar cu un singur turn, mai exact în vremea lui Negru Vodă. În cele din urmă și Vlad Țepeș a ajuns la poalele muntelui, urmărit de turci. Odată ajuns aici, a făcut din mica cetate o adevărată fortăreață, în scopuri de luptă. Cetatea Poenari devenea astfel, fortăreață contra otomanilor. Conducătorul a construit mai multe turnuri, de unde întregile văi puteau fi observate cu ușurință, a împrejmuit totul cu ziduri înalte și masive, astfel, fiind apărat de armatele dușmanilor.

Cum a ajuns Vlad Țepeș la Poenari?

Există o legendă, care ne vorbește despre fuga neobosită a lui Vlad Țepeș de turci. Când a ajuns la poalele muntelui și-a înălțat privirea către turnul cetății și astfel, a pornit către aceasta. Însă, ce a urmat nu este decât o tactică interesantă, ce pe domnitor putem spune că l-a salvat. Fiecărui cal i-a scos potcoavele și le-a întors, astfel, mergând către cetate, urmele păreau de fapt că se întorc dintre aceasta. A urmat reconstrucția cetății, pe care Țepeș a transfomat-o într-un adevărat refugiu de luptă.

Care este istoricul acestei minunate cetăți?   

Numele cetății apare în foarte multe documente istorice, prima apariție a acestuia fiind într-o hârtie emisă de către regele ungur Ladislau al V-lea Postumul. Un lucru interesant la Cetatea Poenari este că amintește de un mare eveniment din istoria țării și anume ,,Bătălia de la Posada”, din anul 1330, care a marcat emanciparea Țării Românești. Nu se știe unde exact a avut loc această bătălie, însă, unele documente atestă că s-ar fi petrecut chiar în scurta apropiere a cetății, fortăreața fiind un punct principal de plecare în tot misterul ,,posadei”(=trecere).

Cetatea a devenit un frumos obiectiv turistic, apreciat în mod special de aceia ce iubesc istoria și ale sale povești. Ruinele au fost îngrijite, tocmai pentru că turiștii să se pot bucura de câteva clipe petrecute în trecutul victorios și istoric al țării. Pentru că Cetatea Poenari este o capsulă a timpului, ce te poartă către cele mai îndepărtate timpuri ale secolelor trecute. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.